Η μεγάλη έκπληξη του Μητσοτάκη στις προγραμματικές: Το 2021 έτος ορόσημο για την Ελλάδα

File Photo: Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Συμπληρώνεται μια εβδομάδα από την ορκωμοσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε τις πρώτες κινήσεις συμβολισμών και γενικές εξαγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της.

Από σήμερα μπαίνουμε στην ουσία φάση λειτουργίας της νέας Βουλής και της κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών την Τετάρτη 17 Ιουλίου και η εκλογή του Κώστα Τασούλα ως νέου προέδρου του σώματος.

Η ουσιαστικότερη όμως διαδικασία αυτής της εβδομάδας θα είναι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στις 20 Ιουλίου και η ψήφος εμπιστοσύνης που θα κληθούν να δώσουν οι βουλευτές τα μεσάνυχτα της 22ας Ιουλίου. Από εκείνη τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει ουσιαστικά να κυβερνά και να νομοθετεί.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την αμέσως επόμενη ημέρα, θα αφορά όπως έχει προαναγγελθεί τη λειτουργία του κράτους και μέσα σε αυτό θα περιέχεται και η ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς εκτός από γενικές εξαγγελίες που ήδη είναι γνωστές και προεκλογικά και από την πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, οι προγραμματικές δηλώσεις είναι αυτές που πραγματικά δεσμεύουν μια κυβέρνηση και ταυτόχρονα δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα πραγματικών προθέσεων που συνήθως, τουλάχιστον εν μέρει, διαφέρουν από τις προεκλογικές ομιλίες στα μπαλκόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κεντρικός πυρήνας είναι ήδη έτοιμος και από το Σάββατο διορθώνονται, προστίθενται και αφαιρούνται μικρές λεπτομέρειες.

Εκτός από τα γενικώς ήδη γνωστά και αναμενόμενα για την αλλαγή στη λειτουργία του κράτους, τη φορολογική δικαιοσύνη, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τις αλλαγές στην Παιδεία, το ψηφιακό εκσυγχρονισμό, τις αλλαγές στη δικαιοσύνη και τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι προγραμματικές δηλώσεις θα κρύβουν και μία… έκπληξη.

Η ανακήρυξη του 2021 ως έτους ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση και τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, αναμένεται να ανακοινωθεί και η συγκρότηση εθνικής επιτροπής με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, που ζουν στην Ελλάδα και τη διασπορά προκειμένου να προετοιμαστεί η χώρα για το στόχο αυτό.

Ανεξαρτήτως αυτού, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι προγραμματικές δηλώσεις και η ψήφος εμπιστοσύνης από τη Βουλή σε συνδυασμό με την κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου στις 30 Ιουλίου θα λειτουργήσουν θετικά ενόψει των αναμενόμενων αξιολογήσεων από τους διεθνείς οίκους: Στις 2 Αυγούστου από τον Fitch Ratings και στις 23 Αυγούστου από τον Moody’s.

Ενδεχόμενες καλές ειδήσεις από τους οίκους αυτούς προφανώς θα επηρεάσουν θετικά τις αγορές και θα δώσουν ανάσα στη νέα κυβέρνηση ενόψει τόσο της πρώτης επαφής του οικονομικού επιτελείου με τους Ευρωπαίους ομολόγους στους στο EuroWorking Group της 3ης Σεπτεμβρίου και στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ ο πρωθυπουργός θα προετοιμάζεται για την πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: