Η κυβέρνηση αλλάζει το μοντέλο των μεγάλων έργων: Τέλος οι εκπτώσεις και οι κατατμήσεις

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) , ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής (Κ) και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας (Α) στην ολομέλεια της Βουλής Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές




Τους γενικούς άξονες των ενεργειών του ως υπουργών Υποδομών ανέπτυξε μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Υποδομών Κώστας Α. Καραμανλής.

Ειδικότερα, μίλησε για τους μεγάλους οδικούς άξονες που εκκρεμούν. Και επισήμανε ότι τελειώνει το μοντέλο των μεγάλων εκπτώσεων και των κατατμήσεων στα μεγάλα έργα και κυρίως στους αυτοκινητόδρομους.

«Το μοντέλο «μεγάλες εκπτώσεις», καταλήγει να πληρώνουμε πιο ακριβά τα έργα και να τα κάνουμε σε διπλάσιο και τριπλάσιο χρόνο», είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «Αντιθέτως, οι συμβάσεις παραχώρησης που η Νέα Δημοκρατία θεσμοθέτησε το 2006 στα μεγάλα οδικά έργα, είναι πιο αποτελεσματικές, με μικρότερο κόστος και πιο γρήγορες από τα «κλασσικά» δημόσια έργα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η σήραγγα Ραψομμάτη στην Τρίπολη. Μία σήραγγα με 2 «κατευθύνσεις». Ίδιες συνθήκες κατασκευής. Η μία έγινε με Σύμβαση Παραχώρησης, σε 2 χρόνια. Η δεύτερη έγινε ως «κλασσικό» δημόσιο έργο, σε 14 χρόνια και με σχεδόν διπλάσιο κόστος!»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρία συγκεκριμένα έργα «που η μέχρι σήμερα πορεία τους αποτελεί «παράδειγμα προς αποφυγή» και πρέπει να αλλάξουμε δρόμο».

Πρώτο: Πάτρα – Πύργος

Ένα έργο που πριν 5 χρόνια ήταν έτοιμο προς δημοπράτηση και σήμερα θα ήταν ολοκληρωμένο, το παραλάβαμε σπασμένο σε 8 κομμάτια. Στα 3 από τα 8 έργα δεν έχει υπογραφεί καν σύμβαση ενώ στα υπόλοιπα 5 έργα δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους και παράλληλα δόθηκε προκαταβολή μόνο σε ένα.

Οι κατατμήσεις έργων σχεδόν πάντα οδηγούν σε «κουφάρια» ή σε τεράστιες καθυστερήσεις και το πληρώνουμε και 3 φορές παραπάνω. Οι υπερβολικές εκπτώσεις το θέτουν σε κίνδυνο. Και το αποκορύφωμα;

Η προηγούμενη κυβέρνηση εγκαινίασε υποτίθεται εργοτάξιο κι εμείς ξέρετε τι παραλάβαμε; Μια χωματερή με 50.000 τόνους απορρίμματα! (στην 5η εργολαβία).

Όπως είναι σήμερα το έργο, οδηγείται σε αδιέξοδο. Είναι εκτός πραγματικότητας να συζητάμε απλώς αν θα καθυστερήσει ή αν θα χαθούν χρήματα. Το έργο είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Χρειάζεται μια ριζική λύση.

Μελετάμε διεξοδικά τις εναλλακτικές και είμαστε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε τελικά να προχωρήσουμε σε λύση όσο το δυνατόν ταχύτερη και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση.

Εμείς αυτό το έργο έχουμε δεσμευτεί να το κάνουμε. Και θα το κάνουμε.

Δεύτερο: Άκτιο – Αμβρακία

Μέχρι σήμερα έχει κοστίσει 6,1εκ.€ το χλμ χωρίς τις μελέτες και την επίβλεψη. Ξεκίνησε το 2010 με 4 εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 142 εκ.€.

Το 2017 δημοπρατήθηκε εργολαβία «σκούπα» για να ολοκληρωθεί το έργο, προϋπολογισμού 160 εκ.€! Περισσότερο από τα 4 έργα μαζί! Αλλά και πάλι δεν έχει ξεκινήσει, γιατί έχει δικαστικές εμπλοκές και δημοπρατήθηκε λάθος.

Έτσι λειτουργούν στην πράξη οι δήθεν «μεγάλες εκπτώσεις» και οι «κατατμήσεις». Τα έργα καθυστερούν και ξεφεύγουν από κάθε χρονοδιάγραμμα. Εμείς θα επανεξετάσουμε το διαγωνισμό και θα δώσουμε τη βέλτιστη λύση για να ολοκληρωθεί επιτέλους αυτό το έργο. Για να τελειώνουμε με τα μεγάλα επαναστατικά λόγια, που τελικά φέρνουν 10ετείς καθυστερήσεις, Συμπληρωματικές Συμβάσεις και οικονομικές υπερβάσεις.

Τρίτο: ΒΟΑΚ

Λένε ότι έχει δημοπρατηθεί ο ΒΟΑΚ. Η αλήθεια είναι ότι έχει δημοπρατηθεί μια «ιδέα» με κάτι «σκίτσα». Κι έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, δεν πρόκειται να ξεκινήσει. Γιατί μιλάμε για 3 επιμέρους έργα με 3 διαφορετικούς τρόπους δημοπράτησης, χωρίς μελέτες και χωρίς περιβαλλοντική έγκριση.

Τι σχεδιάζουμε να κάνουμε; Αρχικά να εξετάσουμε την αλλόκοτη αυτή «αρχιτεκτονική» του έργου. Να ξεκινήσουμε όσες μελέτες υπολείπονται και να ολοκληρώσουμε όσες εκκρεμούν. Να αδειοδοτήσουμε το έργο περιβαλλοντικά. Εμείς όχι απλώς θα ενεργοποιήσουμε ξανά τον ΟΑΚ, αλλά θα τον ενισχύσουμε ουσιαστικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουμε για να ολοκληρώσουμε τη δημοπράτησή του. Βέβαια έχουμε και άλλα μεγάλα ζητήματα μπροστά μας.

Τα υπόλοιπα έργα που εκκρεμούν

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κώστας Α. Καραμανλής αναφέρθηκε σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν κολλήσει.

Στο πλαίσιο αυτών των δύο κατευθύνσεων, στον προγραμματισμό μας έχουμε:

  • Να λύσουμε τα ζητήματα για να ξεκινήσει το αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.
  • Να προχωρήσουμε γρήγορα έργα που υλοποιούνται, όπως το Νότιο τμήμα του Ε65.
  • Να προχωρήσουμε τις διαγωνιστικές διαδικασίες του «Μετρό Γραμμή 4 – Άλσος Βεΐκου – Γουδί» παρά τα πολλά προβλήματα, καθώς και τα έργα στο Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης, βρίσκοντας οριστική λύση για τους σταθμούς «Εγνατία» και «Αγία Σοφία» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Να προχωρήσουμε το διαγωνισμό της Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης της Σαλαμίνας με το Πέραμα, που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.
  • Να προχωρήσουμε στην υλοποίηση μιας σειράς έργων όπως το Ελευσίνα – Υλίκη, τις επεκτάσεις της Ιόνιας οδού με το Αγρίνιο και την Κακαβιά, «Δράμα – Αμφίπολη – Εγνατία», κ.λπ.
  • Να ολοκληρώσουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Σύνορα και Αθήνα – Πάτρα.

Μεγάλη σημασία δίνουμε στην προετοιμασία μελετών, οι οποίες μπορούν να ελέγχονται από ιδιώτες. Χωρίς ώριμες μελέτες, δεν μπορεί η πολιτεία να υλοποιήσει έργα όταν τα χρειάζεται και έχει χρηματοδότηση.

Έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε Παρατηρητήριο Απαλλοτριώσεων, όπου να συγκεντρώνονται κριτήρια, τιμές, συνθήκες, διαδικασία και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα θα υλοποιήσουμε το Μητρώο Έργων. Θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων και αναγκαίο εργαλείο για ένα ολοκληρωμένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των Υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η Πολιτεία θα μπορεί να ξέρει, για παράδειγμα τα έργα αρμοδιότητας κάθε φορέα ανά δήμο, περιφέρεια ή εταιρεία του δημοσίου και ποιος έχει π.χ. την ευθύνη για τη συντήρησή τους.

Και σε ορίζοντα τετραετίας- όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός- στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα μικρά νησιά, πρώτος στόχος μας είναι η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία. Αλλά με διαφάνεια. Και αποφεύγοντας προβληματικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: