Η κυπριακή κυβέρνηση ζητά να αναιρεθεί η δήλωση του Μητροπολίτη περί ομοφυλοφιλίας

File Photo: Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η δήλωση του Μητροπολίτη Μόρφου σχετικά με την ομοφυλοφιλία θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

«Παρά το ότι η Κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε ζητήματα της Εκκλησίας, δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες εκφράσεις δημοσίου λόγου που συγκρούονται με αρχές ίσων δικαιωμάτων και σεβασμού της αξιοπρέπειας όλων των πολιτών και προκαλούν το κοινό αίσθημα», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι «είναι με πολλή προβληματισμό, αλλά και θλίψη που ακούσαμε τις πολύκροτες δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Δυσάρεστη έκπληξη προξενεί και η απόπειρα να «ερμηνευτεί» αυτή με βάση συνήθειες και πρακτικές της ιδιωτικής ζωής των γονέων».

Όπως αναφέρεται, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πέραν των κοινωνικών ηθών της διαθέτει και νομοθεσία που προστατεύει τα δικαιώματα κάθε πολίτη και υπηρετεί τις αρχές της ισότητας και την αξιοπρέπεια των πολιτών, ανάλογες τοποθετήσεις έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία, καθώς και τις γενικές αρχές ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση, σημειώνεται, έχει προφανώς προκαλέσει αναστάτωση, αφού θίγει την υπόληψη και αξιοπρέπεια ενός μεγάλου αριθμού πολιτών, ενώ επενεργεί και ως εστία αναίτιας έντασης.

Οι δηλώσεις Μητροπολίτη προσέβαλαν την γυναίκα, την μητρότητα και την διαφορετικότητα

Εξάλλου, προστίθεται, «ήδη εγκαλείται από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως ρατσιστική αναφορά και για αυτό θεωρούμε ότι θα πρέπει να αναιρεθεί με τρόπο που να αποκατασταθεί και ο σεβασμός στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια όλων των πολιτών».

ΔΗΚΟ: Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας

Οι τοποθετήσεις του Μητροπολίτη Μόρφου για τον άδικο χαμό δύο παιδικών ψυχών από τα χέρια ενός δολοφόνου, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, έχουν ξεφύγει από το πλαίσιο της πρόκλησης θυμηδίας και πλέον προκαλούν την οργή της κοινωνίας.

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ). Προσθέτει:

Επίσης, οι πρόσφατες δηλώσεις του για τους ομοφυλόφιλους, προάγουν το μίσος και τις διακρίσεις, υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων και φυσικά στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας και εγκυρότητας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τον οχετό των λόγων του Μητροπολίτη Μόρφου, που πόρρω απέχουν από την πνευματικότητα και πλήττουν το κύρος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου έχει καταδικαστεί ήδη στη συνείδηση κάθε νοήμονος συμπολίτη μας.

Σε ότι αφορά την Εκκλησία, είναι θέμα της Ιεράς Συνόδου να ασχοληθεί με το θέμα.

Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Με δεδομένο τον σεβασμό του Δημοκρατικού Συναγερμού στο έργο της εκκλησίας και των εκπροσώπων αυτής, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα μπορούν να έχουν είτε τη στήριξη είτε τη σιωπηρή αποδοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.
 
Οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου αντιβαίνουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν συμβαδίζουν με τα μηνύματα και με τα όσα επιτάσσει το χριστιανικό πνεύμα αλλά ούτε και εν τέλει με τον σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας.
 
Αυτή η προσβλητική ρητορική δεν έχει θέση στο έργο των ιεραρχών και στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της εκκλησίας της Κύπρου όπως τις έχουμε αναγνωρίσει ως κοινωνία και ως χώρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΚ

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου δικαίως προκαλούν την οργή αλλά και την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας, αναφέρει η ΕΔΕΚ και σημειωνει:

Είναι λυπηρό άτομα τα οποία ενώ θα έπρεπε να προάγουν την αγάπη, την αδελφοσύνη και την αλληλεγγύη, να εκφράζουν θέσεις και απόψεις που είναι αντιεπιστημονικές και αποσκοπούν στην στοχοποίηση συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών.

Η προβληματική περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου: Μα η Εκκλησία προωθεί την αγάπη!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: