Η Κίνα επισημαίνει ευθύνες Ιράν για πυρηνικό πρόγραμμα: Αναγνωρίζει ΗΠΑ ως πηγή εντάσεων

File Photo: Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί επισκέπτεται το πυρηνικό εργοστάσιο στην πόλη Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν. EPA, IRANIAN PRESIDENCY OFFICE HANDOUΤ




Διπλά πυρά τόσο προς το Ιράν όσο και προς τις ΗΠΑ εξαπέλυσε η Κίνα σήμερα, Τρίτη, 2 Ιουλίου, καθώς από την μία εξέφρασε τη λύπη της για την υπέρβαση από το Ιράν του ορίου που του είχε επιβληθεί ως προς τα αποθέματα ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που δικαιούται να διαθέτει βάσει της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ, από την άλλη, κατηγόρησε παράλληλα την Ουάσινγκτον ότι αυτή αποτελεί την “πηγή” των σημερινών εντάσεων.

  • Η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι υπερέβη το όριο που της επέβαλε η συμφωνία, όπως είχε προειδοποιήσει ότι θα κάνει. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε την υπέρβαση. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε στη συνέχεια το Ιράν ότι “παίζει με τη φωτιά”, εν μέσω των ήδη οξυμένων εντάσεων που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και εγείρουν φόβους για μια ανάφλεξη στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Κόλπου.

Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν πέρυσι από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Κίνα προσπαθούν τώρα να τη διατηρήσουν σε ισχύ.

Όμως η εκ νέου επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Τεχεράνη μετά την απόσυρση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία του 2015 απομονώνει σχεδόν τελείως το Ιράν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και του αφαιρεί σχεδόν το σύνολο των αγοραστών του πετρελαίου του.

  • “Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για τα μέτρα που έλαβε το Ιράν. Ταυτοχρόνως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένως ότι η μέγιστη πίεση των ΗΠΑ αποτελεί την πηγή των σημερινών εντάσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. “Καλούμε όλες τις πλευρές να δουν την κατάσταση με μια συνολική προοπτική μακροπρόθεσμα, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σεβαστούν (τη συμφωνία) προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση”, πρόσθεσε ο ίδιος σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επανέλαβε χθες, Δευτέρα, ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να αποδεσμεύεται σταδιακά από την συμφωνία, όσο δεν της δίδονται οι εγγυήσεις που ζητεί από τις άλλες πλευρές, κυρίως τους Ευρωπαίους, για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της αμερικανικής αποχώρησης από την συμφωνία και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον.

Έκκληση Μόσχας στο Ιράν να σεβαστεί τους όρους της συμφωνίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την πυρηνική συμφωνία και να τηρήσει τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

  • «Καλούμε τους Ιρανούς συναδέλφους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σε καμία περίπτωση να μην επιδοθούν σε συναισθηματισμούς, να τηρήσουν τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της ΙΑΕΑ και τους όρους του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στην συμφωνία», δήλωσε ο Λαβρόφ, όταν του ετέθη το ζήτημα ότι το Ιράν υπερέβη το επίπεδο των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι τα 300 κιλά.

Παράλληλα ο Λαβρόφ κάλεσε και τους Ευρωπαίους εταίρους «να υλοποιήσουν παρόλα αυτά τις υποσχέσεις τους, να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο μηχανισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν (των οικονομικών συναλλαγών INSTEX) να γίνει πράγματι αποτελεσματικός ώστε να διασφαλίζει τα δικαιώματα εκείνα που έχει το Ιράν και τα οποία απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον τομέα των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων».

  • «Χωρίς αυτό», είπε ο Λαβρόφ, «θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας εμπεριστατωμένος και αποτελεσματικός διάλογος για την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ)».

Η Ρωσία, διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, θα πράξει το παν ώστε «να διατηρηθεί αυτή η σημαντική συμφωνία, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για την διευθέτηση της συγκεκριμένης κατάστασης γύρω από το Ιράν, αλλά και για την εδραίωση του καθεστώτος που αφορά την μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποιεί αυστηρά το Ιράν: Ξέρετε τι κάνετε, παίζετε με τη φωτιά, λέει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: