Η Καλιφόρνια “χορεύει” στο ρυθμό του Εγκέλαδου: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού [videos, gallery]

File Photo: Ρωγμή στο δρόμο μετά από σεισμό κοντά στο Ridgecrest που έπληξε τη νότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ. EPA, ETIENNE LAURENT




Συγκλονίζουν οι στιγμές που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,4 βαθμών, που σημειώθηκε την Πέμπτη στη Νότια Καλιφόρνια, σε απόσταση 175 χιλιομέτρων βορειοανατολικά του Λος Άντζελες.

Το έδαφος “ανοίγει στη μέση”, αντικείμενα πέφτουν από ψηλά σημεία, όπως ντουλάπες, βιβλιοθήκες και ράφια, άνθρωποι επιχειρούν να προστατευτούν, ενώ τα αντικείμενα γύρω τους “χορεύουν” στο ρυθμό του Εγκέλαδου.

Ο σεισμός ήταν ρηχός, έχοντας βάθος μόλις 8,7 χιλιόμετρα.

Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στα όρια του Εθνικού Πάρκου Ντεθ Βάλεϊ ενώ έγινε αισθητός σε όλο το Λος Άντζελες, μέχρι το Φρέσνο στα βόρεια και μέχρι το Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, στα ανατολικά.

Στο Μεξικό, εκκενώθηκαν ορισμένα κτίρια στις πόλεις Τιχουάνα και Μεξικάλι, για προληπτικούς λόγους, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της Πολιτείας Μπάχα. Το επίκεντρο βρισκόταν πολύ κοντά στο Ρίτζκρεστ, μια πόλη 27.600 κατοίκων στη μέση της ερήμου.

Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή ήταν πολύ έντονη στο πρόσφατο παρελθόν και μάλιστα το καλοκαίρι του 1995 είχαν σημειωθεί περίπου 2.500 μικροσεισμοί μέσα σε διάστημα πέντε εβδομάδων.

Η δήμαρχος της πόλης Ρίτζκρεστ, Πέγκι Μπρίντον, μιλώντας στο CNN, περιέγραψε ότι αντικείμενα έπεφταν από κτίρια και έπεσαν πάνω σε ανθρώπους, ενώ έγιναν αισθητοί και πολλοί μετασεισμοί. Πρόσθεσε ότι έχουν αναφερθεί πυρκαγιές και διακόπηκε η παροχή φυσικού αερίου.

“Είμαστε συνηθισμένοι στους σεισμούς, όχι όμως σε τόσο μεγάλους”, σημείωσε η Μπρίντον. Ο δήμος κάλεσε τους κατοίκους να φροντίζουν ο ένας τον άλλο και ιδίως τους ηλικιωμένους, που αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης.

Hellas Journal

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών στην Καλιφόρνια: Όλα υπό έλεγχο, είπε ο Τραμπ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: