Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν το κλείσιμο του νομοθετικού σώματος για τις θερινές διακοπές, και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, όπως στο ζήτημα της αναστολής των εκποιήσεων, τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας, λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα εγκριθούν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αντίμετρα, η έναρξη παράδοσης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία και τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι συνδρομητές για την εφαρμογή του ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Νόμοι φωτιά με θετικά και αρνητικά» γράφει για τη χθεσινή τελευταία νομοθετική εργασία της Ολομέλειας της Βουλής, πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, και τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Τουρκία απειλεί με αντίμετρα την ΕΕ και με αύξηση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο αν αποφασιστούν μέτρα εις βάρος της από την ΕΕ για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει πως πολύπλοκο είναι το ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δουλειές του ποδαριού στο πλαίσιο εκποιήσεων» πως σε συναγερμό τέθηκαν χθες τράπεζες αλλά και κυβέρνηση για τις αλλαγές που ψήφισε κατά πλειοψηφία η Βουλή στο πλαίσιο εκποιήσεων. Αλλού αναφέρει πως από τη νέα σχολική χρονιά εφαρμόζεται ο θεσμός των εξετάσεων ανά τετράμηνο στην Α’ λυκείου, το 2020-2021 στην Α’ και Β’ λυκείου και το 2021-2022 στην Α’, Β’ και Γ’ λυκείου. Αλλού αναφέρεται σε σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλο ζευγάρι καταδίκων.

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο στο κύριο του θέμα «Βέτο Προέδρου στις αλλαγές» αναφέρει πως η Βουλή αφαίρεσε όπλα από τις τράπεζες με αλλαγές στη νομοθεσία των εκποιήσεων. Αλλού κάνει λόγο για νέα πνοή στο Τρόοδος μέσα από Εθνική Στρατηγική που υιοθετήθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Επίσης γράφει πως «λογαριασμό μέτρων» κατά της Τουρκίας άνοιξε η Λευκωσία.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριο της θέμα «Αναχρονισμοί στην Εκπαίδευση» γράφει πως πισωγύρισμα και αναχρονισμός στην Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται η εισαγωγή των εξετάσεων ανά τετράμηνο από την επόμενη σχολική χρονιά. Αλλού γράφει πως άλλη μια προσπάθεια για προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών καταβάλλει η πλειοψηφία της Βουλής με νομοθεσίες που ψήφισε χθες. Επίσης αναφέρεται στην ποινικοποίηση της αγοράς υπηρεσιών σεξ από θύματα trafficking.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρεται στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι βουλευτές παγοποιούν τις εκποιήσεις» στην ψήφιση από τη Βουλή των προτάσεων νόμων για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων μέχρι την έναρξη των αιτήσεων για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» και στη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών πως θα προτείνει στον Πρόεδρο την αναπομπή των νομοθεσιών. Σε άλλο θέμα γράφει για την ψήφιση του νόμου με τον οποίο ρυθμίζεται το δικαίωμα υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην περίπτωση εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Επίσης αναφέρεται στην παράδοση των S400 από τη Ρωσία στην Τουρκία.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
13/07/2019

Την Τρίτη η κηδεία του Γιώργου Αναστασόπουλου: Συλλυπητήρια από Μητσοτάκη, ΝΔ και ΕΣΗΕΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: