Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Οι τίτλοι των κυπριακών εφημερίδων. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η σημερινή σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και η συζήτηση της πρότασης Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων, η έγκριση των μέτρων κατά της Τουρκίας από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ για τις παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος και η απόδοση τιμών στους πεσόντες και ο αιφνίδιος θάνατος του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Άκυρο στον Ακιντζί» γράφει ότι με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η κυπριακή πολιτική ηγεσία, θα απορρίψει σήμερα μάλλον ομόφωνα την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύσταση κοινής επιτροπής για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων του νησιού, συνέρχεται στις 10.30 το πρωί, σε ειδική συνεδρία για το θέμα αυτό, το Συμβούλιο Αρχηγών. Αλλού γράφει ότι «ενέκριναν τα μέτρα οι ΥΠΕΞ» και πως σφίγγει ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από την Τουρκία για τις παρανομίες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τιμήθηκαν οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ψάχνουν αντιπρόταση στο γκριζάρισμα της ΑΟΖ» γράφει ότι διέξοδο στην πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν την επίλυση του Κυπριακού, αναζητούν τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εκτιμώντας ότι η πρόταση των Τ/Κ δεν μπορεί να απορριφθεί χωρίς αντιπρόταση που να συμβάλει στην αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών στην ΑΟΖ. Αλλού γράφει «μέτρα κατά Τουρκίας από ΕΕ» και «χάδια, χωρίς εκπλήξεις». Σε άλλο θέμα γράφει ότι έφυγε από τη ζωή ο ευπατρίδης Αλέξης Γαλανός, ο οποίος ταύτισε τη ζωή του με την προσπάθεια επιστροφής στην Αμμόχωστο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Απείλησε με αντίμετρα την ΕΕ» γράφει ότι δεν δίστασε να μοιράσει απειλές και εναντίον των Βρυξελλών για λήψη αντίμετρων στα μέτρα της ΕΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε χθες διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Φεντερίκα Μογκερίνι και έξι τουλάχιστον υπουργούς Εξωτερικών χωρών της ΕΕ επιχειρώντας να φρενάρει τα μέτρα εναντίον της Τουρκίας για έκνομες ενέργειες της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αλλού γράφει ότι τιμήθηκαν οι πεσόντες του πραξικοπήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απόφαση με την οποία καθίσταται σαφές ότι η βακούφικη περιουσία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη εγκαταλειφθείσα τ/κ περιουσία και ως εκ τούτου εμπίπτει στην προστασία του Κηδεμόνα Διαχείρισης τ/κ Περιουσιών εξέδωσε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Χρέος τιμής να μην παραδοθούμε» γράφει ότι το ΑΚΕΛ με μαζική καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος του 1974 και απόδοση τιμών στους ήρωες της Αντίστασης και της Δημοκρατίας διεμήνυσε ότι το χρέος δεν μας αφήνει να παραδοθούμε, δεν μας αφήνει να γονατίσουμε μπροστά στον εφιάλτη της διχοτόμησης. Αλλού γράφει ότι σκηνικό τρόμου στήνουν Υπουργείο Οικονομικών και εργοδοτικές οργανώσεις για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των εκποιήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέτρα κατά της Τουρκίας αποφάσισε το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ και παρακολούθηση των προκλήσεων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Δεν μπορούμε να κάνουμε τους δικούς μας κανόνες» αναφέρεται στις ανησυχίες του Υπουργού Οικονομικών για την νομοθεσία για εκποιήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 78 χρόνων κατά την διάρκεια διακοπών στην Ελλάδα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος τίμησε τους πεσόντες της μαύρης επετείου του πραξικοπήματος.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/07/2019

Στον Λέστερ Χολτ του NBC το βραβείο Αριστείας στη Δημοσιογραφία Walter Cronkite 2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: