Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η κάθοδος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου “Γιαβούζ” στα ανοικτά της Καρπασίας για έναρξη γεωτρήσεων και η αντίδραση της ΕΕ, δια στόματος της Υπάτης Εκπροσώπου της για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, η 24ωρη απεργία των γιατρών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), η ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το παρασκήνιο για τις εξετάσεις τετραμήνων και οι 37 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν στην Κύπρο από το 2000, είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» αναφέρει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Persona non grata για την ‘Αγκυρα ο Ακιντζί!», πως Τούρκοι αξιωματούχοι κατόπιν εντολής της Άγκυρας αποφεύγουν να συναντήσουν τον Τ/κ ηγέτη όταν επισκέπτονται τα κατεχόμενα και προωθούν τον οραματιστή της διχοτόμησης Κουντρέτ Οζερσάι. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στη σημερινή απεργία των γιατρών στα ΤΑΕΠ. Επίσης γράφει πως η Φεντερίκα Μογκερίνι τρίζει τα δόντια στον Ερντογάν.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Τουρκικό τρίγωνο στην κυπριακή ΑΟΖ», πως περικύκλωσε την Κύπρο η Τουρκία με την άφιξη του «Γιαβούζ» στην Καρπασία. Αλλού σημειώνει πως τέλειωσαν οι εκλογές στην Ελλάδα και τώρα μπαίνουν στα βαθιά. Επίσης αναφέρει πως από το 2000 σημειώθηκαν 37 δολοφονίες γυναικών στην Κύπρο από νυν και πρώην συντρόφους τους.

“Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο στο κύριο του θέμα «Νέα προειδοποίηση Μογκερίνι», γράφει πως νέα παρέμβαση των Βρυξελλών προκάλεσαν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρει πως πήρε και επίσημα το τιμόνι της Ελλάδας στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου γράφει για έντονο παρασκήνιο για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «’Πολιορκία’ από τουρκικά γεωτρύπανα», πως σε «πολιορκία» βρίσκεται από χθες η Κύπρος από τα τουρκικά γεωτρύπανα. Αλλού αναφέρει πως κραυγή απόγνωσης των γιατρών αποτελεί η σημερινή απεργία στα ΤΑΕΠ. Επίσης γράφει πως οι αρμόδιοι παραδέχθηκαν χθες πως γίνονται εκποιήσεις και πωλήσεις πρώτης κατοικίας.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με τίτλο στο κύριο της θέμα «’Μεγάλη ανησυχία από τις ενέργειες της Τουρκίας’», γράφει πως η ΕΕ ανέφερε πως τα σχέδια της Τουρκίας για έναρξη δεύτερης γεώτρησης στα ανοικτά της Κύπρου προκαλούν βαθιά ανησυχία και αποτελούν απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει για την κίτρινη προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης αναφέρεται στη σημερινή απεργία των γιατρών στα ΤΑΕΠ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
09/07/2019

Ο Διευθυντής Έκδοσης της Liberation “κλαίει” και “οδύρεται”: «Δικαιοσύνη για τον Τσίπρα»!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: