Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Τα στοχευμένα μέτρα της Κομισιόν κατά της Τουρκίας λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της στην κυπριακή ΑΟΖ, η απεργία των γιατρών στις Πρώτες Βοήθειες των κρατικών νοσηλευτηρίων και η αναζήτηση γιατρών στην Ελλάδα, το μεταναστευτικό πρόβλημα και οι προσπάθειες για λειτουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Πιάνει μαστίγιο η Ευρώπη κατά της Τουρκίας» γράφει ότι στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας παίρνει η Κομισιόν λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε πρώτη φάση θα περικοπούν κονδύλια της διεύρυνσης κατά €145.8 εκατ.και θα επανεξεταστούν οι χρηματοδοτικές-επενδυτικές δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι λόγω των συνεχών ακυρώσεων Τοπικών Σχεδίων παγκύπρια μπαίνουν στον πάγο οι αναπτύξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης γιατρών, κλιμάκιο μεταβαίνει στην Ελλάδα με πακέτο ελκυστικών κινήτρων.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Πέντε μαύρες τρύπες για το μεταναστευτικό» γράφει ότι μονίμως υπερπλήρες είναι το κέντρο υποδοχής, ότι το επίδομα είναι μικρότερο του ΕΕΕ ενώ υψηλό είναι το κόστος στέγασης, υπάρχει τεράστια γραφειοκρατία στην εργοδότηση αιτητών ασύλου, υπάρχει καθυστέρηση 3-5 χρόνων στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου ενώ σημειώνεται ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου ένταξης των αιτητών. Αλλού γράφει ότι πάνω από 30 πολυσέλιδες απόψεις έλαβε το Υπουργείο Εργασίας από κοινωνικούς εταίρους, αρμόδιους φορείς και πολίτες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το «Σχέδιο Αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην 24ωρη απεργία στις Πρώτες Βοήθειες των κρατικών νοσηλευτηρίων.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ιδού τα πρώτα μέτρα της ΕΕ» γράφει ότι τις πρώτες συνέπειες των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αρχίσει να δέχεται η Τουρκία. Αλλού γράφει ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα μεταβούν τις επόμενες ημέρες κλιμάκια του ΟΚΥπΥ, στα οποία θα συμμετέχουν και γιατροί των ΤΑΕΠ, με στόχο να προσελκύσουν Ελλαδίτες γιατρούς για να εργοδοτηθούν στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μάχη με δικηγόρους Τουρκοκυπρίων οι οποίοι σε 86 περιπτώσεις διεκδικούν την περιουσία τους στις ελεύθερες περιοχές, δίνει ο κηδεμόνας τουρκοκυπριακών περιουσιών, ως διαχειριστής των ακινήτων αυτών.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Επείγοντα μέτρα στα νοσοκομεία» γράφει ότι είτε δικαιολογείται είτε όχι η απεργία των γιατρών στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, καθολική και ομόθυμη είναι η διαπίστωση ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις και μέτρα στήριξης με στελέχωση και άλλως πως για να παραμείνουν βιώσιμα και ανταγωνιστικά σε συνθήκες ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι η Βουλή σε συνεργασία με το Κτηματολόγιο βρήκαν φόρμουλα για επίλυση του προβλήματος που αφορά εγκλωβισμένους αγοραστές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ομόνοια συζήτησε χθες την πρόταση της για κατεδάφιση του Μακάρειου γηπέδου και ανέγερση νέου σε συνάντηση με τον ΚΟΑ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για ΑΟΖ» αναφέρεται στις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού αναφέρεται στην 24ωρη απεργία των γιατρών στα ΤΑΕΠ των κρατικών νοσηλευτηρίων. Σε άλλο θέμα γράφει για τις προσπάθειες για λειτουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» υπό τον τίτλο «Ψαλίδι στα έξοδα και μείωση προσωπικού» γράφει ότι οι τράπεζες ακολουθούν τις συστάσεις του SSM, εκσυγχρονίζονται και προωθούν σχέδια εθελούσιας εξόδου. Αλλού γράφει ότι Ευρωπαίος ανταγωνιστής της Amazon θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η El Corte Ingles, μια πασίγνωστη φίρμα σε ισπανόφωνους και πορτογαλόφωνους πληθυσμούς και σε όσους επισκέπτονται την Ισπανία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ευάλωτα είναι τα αεροδρόμια στα λουκέτα αεροπορικών εταιρειών.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
10/07/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: