Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File photo: Ελληνικές εφημερίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, οι συζητήσεις και τα προβλήματα που αναφύονται στην προσπάθεια εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων, καθώς και οι καταγγελίες του Τ/κ ηγέτη για φερόμενη παρενόχληση τ/κ λεωφορείου στο αεροδρόμιο Λάρνακας, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το βιολί τους οι Τούρκοι, Αγριεύει η Ευρώπη» γράφει πως παρά τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η ΕΕ εναντίον της για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, η Τουρκία όχι μόνο δεν δείχνει διάθεση αλλαγής της στάσης της, αλλά απειλεί ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις προκλήσεις της. Αλλού γράφει ότι η ατμοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν το εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν αλλάζει ο νόμος για την κάρτα φιλάθλου, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης να τονίζει πως η κάρτα φιλάθλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Η ΕΕ γαβγίζει, αλλά… δεν δαγκώνει την Τουρκία» και σημειώνει ότι δώδεκα κράτη – μέλη τοποθετήθηκαν αρνητικά στην προοπτική να ληφθούν στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας εξαιτίας της κλιμάκωσης των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η περίπτωση ενός 64χρονου συνανθρώπου μας με Σύνδρομο Down και βαριά εκ γενετής νοητική υστέρηση, αποκαλύπτει τις ανεπάρκειες ενός συστήματος που θεοποιεί τη γραφειοκρατία ακόμη και αν αυτή συγκρούεται με την κοινή λογική. Αλλού γράφει ότι η Ένωση Ιδιωτικών Ιατρών Κύπρου ήγειρε εκ νέου το θέμα των γιατρών του ΓεΣΥ που ασκούν ιδιωτική ιατρική και ζήτησε εξηγήσεις από τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Άλλος δυναμίτης στην Παιδεία» γράφει στο κύριο του θέμα ότι βόμβα στις εξετάσεις τετραμήνων βάζει επιστολή του κλάδου Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως είναι αδύνατον να αναλάβουν τη διεκπεραίωση των εξετάσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με δύο παράλληλες προσφυγές στο Διοικητικό Δικαστήριο δέκα εταιρείες ναυτικών πρακτόρων και οκτώ εμπορευόμενοι ζητείται να κηρυχθεί ως «άκυρη, παράνομη και χωρίς κανένα νόμιμο αποτέλεσμα» η διαδικασία του Υπουργείου Μεταφορών για απευθείας διαπραγμάτευση για σύναψη σύμβασης παραχώρησης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέφερε στην ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, την ετοιμότητά του να συναντήσει άμεσα τον Μουσταφά Ακιντζί για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την προϋπόθεση να τερματιστούν οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Άρον άρον νόμος για τετράμηνα» και γράφει ότι την παροιμία «το σχοινί του χωριάτη μονό δεν φτάνει αλλά διπλό φτάνει» θυμίζει η κατάληξη της πρότασης για την αξιολόγηση του μαθητή που επιβάλλει στο παρά ένα τις εξετάσεις ανά τετράμηνο, ενώ οργανωμένοι γονείς διατηρούν τη διαφωνία τους και το ΑΚΕΛ επιμένει στην κατάργηση των τετραμήνων. Αλλού γράφει ότι τρία σπίτια σε μια μόλις μέρα έβγαλαν στο σφυρί οι τράπεζες στη Λάρνακα ενώ τα «ξεσπιτώματα» απετράπησαν από το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις το οποίο απαγόρευσε την είσοδο πλειοδοτών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας πρωτοποριακός σπόρος με την ονομασία «Ρε Αλέξη» μπορεί να οδηγήσει σε πιο ανθεκτικές και παραγωγικές φυτείες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Επίθεση σε τ/κ λεωφορείο στο αεροδρόμιο Λάρνακας» γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κάλεσε την ε/κ πλευρά να λάβει μέτρα αφού τ/κ τουριστικό λεωφορείο φέρεται να παρενοχλήθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τα λεοντόψαρα πρόκειται να αφαιρεθούν από το ναυάγιο του Ζηνοβία την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλού σημειώνει ότι η Τουρκία απορρίπτει τις επικρίσεις ότι οι γεωτρήσεις που διεξάγει στα ανοικτά της Κύπρου είναι παράνομες.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/07/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: