Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για ανανέωση της ΟΥΦΙΚΥΠ και για την κατάσταση στο Κυπριακό, η εφαρμογή από χθες του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορά την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών και η διαδικασία υιοθέτησης στοχευμένων μέτρων από τους «28» κατά της Τουρκίας, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Καλημέρα Μουσταφά-Gunaydin Nikos» γράφει ότι μετά από πολύμηνες προσπάθειες, τέθηκε σε εφαρμογή χθες το μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορά την διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών, με την πρώτη κλήση να διενεργείται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού γράφει ότι πρωτοφανής η παραδοχή του ΓΓ του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι σε παύση τα δύο τελευταία χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Έκκληση ΓΓ για λύση και με ίσες αποστάσεις» γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προσπαθεί να διασώσει την διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας πως η ένταση λόγω των υδρογονανθράκων δεν αναμένεται να εκτονωθεί στο άμεσο μέλλον αν δεν υπάρξουν βήματα που να οδηγούν στην συνολική λύση. Αλλού γράφει ότι μετά από πολλά χρόνια προσπαθειών, τέθηκε από χθες σε λειτουργία η περιαγωγή μεταξύ των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις δύο πλευρές του νησιού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναθυμιάσεις χημικών σε ξενοδοχείο της Λεμεσού οδήγησαν επτά ανθρώπους στο νοσοκομείο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Βρετανικό αγκάθι στα μέτρα» γράφει ότι παρά την επιμονή της Λευκωσίας για την ανάγκη όπως υποβληθούν προτάσεις για νομικές κυρώσεις κατά την Άγκυρας, το Λονδίνο θέτει εμπόδια στην διαδικασία υιοθέτησης αναφοράς για στοχευμένα μέτρα στο κείμενο Συμπερασμάτων των «28». Αλλού γράφει ότι με δέος η Πολιτεία υποκλίθηκε και χθες στους 13 ήρωες του Μαρί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την πρόσληψη 35 νέων δικαστών εξήγγειλε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα αναλάβουν να στελεχώσουν τα νέα υπό σύσταση δικαστήρια.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Επιτέλους τηλεφωνική…επανένωση» γράφει ότι μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια από τότε που συμφωνήθηκε ως ΜΟΕ, επιτέλους χθες μπήκε σε εφαρμογή η διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών. Αλλού γράφει ότι κορυφώνονται σήμερα ενώπιον της Βουλής «η προχειρότητα, τα παζάρια και οι πειραματισμοί σε βάρος των παιδιών» καθώς προωθείται και η θεσμοθέτηση των εξετάσεων των τετραμήνων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πληροφορίες φέρουν τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ “να δρουν σήμερα εκ νέου υπέρ των τραπεζών και των εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας”.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» αναφέρεται στην διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας μεταξύ κατεχομένων και ελεύθερων περιοχών και στην πρώτη κλήση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Αλλού αναφέρεται στους 13 ήρωες του Μαρί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομάδα προστασίας των ζώων που διασώζει γάτους ζήτησε από τα Αεροδρόμια Hermes να διαθέτουν ασφαλείς χώρους όπου να παίρνονται τα ζώα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ύστερα από τον θάνατο γατούλας σε μεταφορικό ιμάντα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Διπλωματικό Βατερλό Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ» γράφει ότι «επί των ημερών τους επεκτείνεται η τουρκική κατοχή και στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου αλλά περιορίζονται σε…τακτικισμούς αντί σε ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα στριμώξουν την Άγκυρα». Αλλού αναφέρεται στην 15η Ιουλίου 1974 και γράφει «45 χρόνια από το δίδυμο ιμπεριαλιστικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου». Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «συνταξιούχους δύο ταχυτήτων δημιουργεί η κυβέρνηση» και ότι «παραβιάζει συνειδητά την Συνταγματική Αρχή της Ισότητας».

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Οι παρανομίες της Τουρκίας στην ΑΟΖ – Χάδι από τον Γκουτέρεζ, «κυλά» τα μέτρα παρακάτω η ΕΕ» γράφει ότι οι τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, τελικά αντιμετωπίζεται από τον διεθνή παράγοντα ως μοχλός πίεσης για έναρξη κινητικότητας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι έτοιμο είναι το αρχείο ιδιοκτητών κατεχομένων περιουσιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «η Τουρκία εισέβαλε στην ΑΟΖ μας, αλλά εμείς συμφωνήσαμε σε ΜΟΕ για την κινητή τηλεφωνία».

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/07/2019