Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

File photo: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η θέση των ΗΠΑ περί ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού του φυσικού πλούτου στο πλαίσιο μια λύσης, το ερώτημα για συζήτηση του Κυπριακού με τον Μουσταφά Ακιντζί ή τον Κουντέτ Οζερσάι, η προδιαγραφόμενη άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, οι θέσεις του ΑΚΕΛ για την απάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στην πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο περιλαμβάνονται στα κύρια θέματα του κυριακάτικου Τύπου. ΟΙ σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης πρωτοσέλιδα, τις διχασμένες απόψεις της κοινής γνώμης και της επιστημονικής κοινότητας για το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς αλλά και τους ισχυρισμούς Οζερσάι ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε την επιστροφή της Αμμοχώστου.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ακριβοδίκαιος διαμοιρασμός στο πλαίσιο συνολικής λύσης» φιλοξενεί συνέντευξη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας Τζούντιφ Γκάρπερ, η οποία είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην ΑΟΖ. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργο Βασιλείου, ο οποίος υποστηρίζει την έναρξη συνομιλιών χωρίς όρους και με καταληκτικό χρονοδιάγραμμα 2-3 μηνών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην συμπλήρωση «45 μαύρων Ιούληδων» από την τουρκική εισβολή.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Κυπριακό με Ακιντζί ή Κουντρέτ Οζερσάι», γράφει στο κύριο του θέμα ότι το φυσικό αέριο σε έναν νέο γύρο συζήτησης του Κυπριακού αναγκαστικά θα βρεθεί στο τραπέζι και ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να το συζητήσει προκαταβολικά και για αυτό απέρριψε ομόφωνα την πρόταση Μουσταφά Ακιντζί και ότι η πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο έγινε με σκοπό την επανέναρξη των συνομιλιών. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του τέως ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος λέει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι ξεκάθαρο πως το δίλημμα είτε λύνουμε το Κυπριακό είτε μένουμε όπως είμαστε δεν υπάρχει. Αλλού γράφει ότι ψάχνει Επιτρόπους η νέα Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ότι η Λευκωσία προτείνει Χρήστο Στυλιανίδη ή Στέλλα Κυριακίδου.

«Ο Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Διάσκεψη για δυνατούς λύτες», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Κυπριακό θα επιδιωχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, που αναμένεται χρονικά να συγκληθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών τον Σεπτέμβριο και σημειώνει πως η Άγκυρα θα επιμείνει στο μοντέλο συνομοσπονδίας με εναλλακτική επιλογή τα δύο κράτη. Αλλού αναφέρεται στην 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής και προβάλλει ζωντανές μαρτυρίες για το πώς βίωσαν τον πόλεμο και τον ξεριζωμό από την γενέθλια γη τους τα παιδιά τότε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο πώς θα είναι η Κύπρος το 2025 με αφορμή τα μεγάλα έργα που είναι υπό εξέλιξη.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Απάντηση με θέση και όχι άρνηση» και γράφει ότι με εισηγήσεις που αν υιοθετηθούν μπορεί η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Τ/κ ηγέτη «να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά» τοποθετείται το ΑΚΕΛ στην επιστολή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη με θέμα την στάση της ε/κ πλευράς στην πρόταση Ακιντζί για το φυσικό αέριο. Σε άλλο θέμα με αφορμή την επέτειο της εισβολής γράφει ότι στην μακραίωνη ιστορία της Κύπρου ποτέ τόσοι λίγοι έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλο πόνο. Αλλού γράφει πως σε πέντε χρόνια θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το Θαλάσσιο και Ναυτιλιακό Ινστιτούτο Κύπρου που θα γίνει στη Λάρνακα.

Η αγγλόφωνη «Sunday Mail» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «5G: Πορεία προς στο άγνωστο» και γράφει ότι καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι κυβερνήσεις εξετάζουν τα επιχειρηματικά ωφελήματα του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 5G, η κοινή γνώμη και η επιστημονική κοινότητα παραμένουν διχασμένες για το κατά πόσον η νέα τεχνολογία είναι αναγκαστικό βήμα προς τα εμπρός ή μπορεί να αποδεχθεί κίνδυνος για την υγεία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής και στις δηλώσεις ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος που θεωρείται «εκπαιδευτικός παράδεισος» είναι περισσότερο εφιάλτης για Αφρικανούς φοιτητές.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν εντόπισε κάποιο κοίτασμα το Φατίχ» και σημειώνει ότι από παρανόηση των Βρυξελλών προήλθε η είδηση «μαϊμού» για επιτυχή γεώτρηση του Φατίχ, η οποία κινητοποίησε Λευκωσία και Άγκυρα. Σε άλλη είδηση προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, ο οποίος κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είτε από ανικανότητα είτε συνειδητά μας οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στη διχοτόμηση». Αλλού προβάλλει συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Παϊατ ο οποίος προαναγγέλλει την περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εσείς απορρίψατε επιστροφή της Αμμοχώστου», προβάλλει συνέντευξη του λεγόμενου υπεξ των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσπάθειας του τότε Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν για άνοιγμα της Αμμοχώστου το 2014. ΣΕ άλλο θέμα γράφει για τις τρεις προϋποθέσεις για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ενόψει μιας νέας συνάντησης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλο θέμα αναφέρεται στα παράπονα των εκπαιδευτικών αναφορικά με το αίτημα τους για πρόωρη αφυπηρέτηση.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/07/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: