Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Τα πολλαπλά μέτωπα της Τουρκίας, με τις αμερικανικές αντιδράσεις για την παράδοση των πυραύλων S400, αλλά και με την ΕΕ, η οποία εξετάζει μέτρα για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και η πρόταση Ακιντζί για σύσταση κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, η έρευνα για τον Συνεργατισμό, τα κενά στη νομοθεσία για τις παραλίες και η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Αντιμέτωπος με διπλή τιμωρία ο Ερντογάν!» γράφει στο κύριο θέμα της ότι κορυφαίοι γερουσιαστές ζητούν από τον Τραμπ επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400, ενώ αύριο αναμένονται τα μέτρα της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξαφνικά υποβλήθηκε νέα πρόταση Ακιντζί για κοινή επιτροπή για υδρογονάνθρακες. Ακόμη γράφει ότι μπαίνουν στο μικροσκόπιο του Προεδρικού οι αντισυνταγματικές νομοθεσίες για λόγους αναπομπής.

Ο «Πολίτης» με τίτλο «Ο φαύλος κύκλος των αντιβιοτικών» γράφει ότι εμπορικό πόλεμο κατά του χαλουμιού και αθέμιτα δημοσιεύματα είδαν αρμόδιοι στην Κύπρο πίσω από την είδηση που μεταδόθηκε στη Σουηδία, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με το συγκεκριμένο προϊόν διότι υπάρχει ενδεχόμενο να περιέχονται σε αυτό μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών. Αλλού γράφει ότι ανέφικτος φαίνεται να είναι ο στόχος για στοχευμένες κυρώσεις κατά Τουρκίας. Επίσης γράφει για κενά της νομοθεσίας και πολλές παρανομίες στις παραλίες.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Η Τουρκία δεν κάνει πίσω» και γράφει ότι σε μια συγκυρία κατά την οποία δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον για τους S-400 και την οικονομία, η Άγκυρα διαχέει μηνύματα ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, η εφημερίδα δημοσιεύει επετειακό αφιέρωμα για το προδοτικό πραξικόπημα του 1974, καθώς και μαρτυρίες από την Αντίσταση στην Πάφο. Ακόμη γράφει για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας με ταξίδι διάρκειας 30 ωρών και πιθανότερο λιμάνι που θα εξυπηρετεί, αυτό της Λεμεσού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τα πάνω-κάτω φέρνει η πρόταση Ακιντζί» γράφει ότι τα πάνω-κάτω φέρνει η πρόταση Ακιντζί για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες, δεδομένης της αναμενόμενης άφιξης Λουτ στην Κύπρο και του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις γυναικοκτονίες και γράφει ότι από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν διαπραχθεί στην Κύπρο 37 δολοφονίες γυναικών. Επίσης γράφει ότι έντονες επικρίσεις δέχεται η Κυβέρνηση με αφορμή την πρόθεση για αναπομπή της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Ο αντιπερισπασμός Ακιντζί διαταράσσει την ‘τάξη’» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επισημοποίησε την πρόταση που είχε κάνει και στο παρελθόν για τη σύσταση κοινής επιτροπής για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων, την οποία επέδωσε μέσω των ΗΕ και την έστειλε στον Αντόνιο Γκουτέρες και σε αρχηγούς κρατών της ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι παραλίες έχουν καταστεί σημαντική πηγή εσόδων για τους Δήμους της Επαρχίας Πάφου. Επίσης γράφει ότι η τενίστρια Χάλεπ από τη Ρουμανία κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο Γουίμπλεντον.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή» με τίτλο «Πήρε τους S400 και στέλνει τηλεγράφημα» γράφει στο κύριο θέμα της ότι άμα και την παραλαβή των πρώτων τεμαχίων των S400, η Τουρκία προχώρησε επιθετικά στο επικοινωνιακό της παιχνίδι προειδοποιώντας, δίκην τελεσιγράφου, όσους έχουν μαζί της ανοιχτά μέτωπα, ενώ παράλληλα πιέζει τη Λευκωσία για μια συμβιβαστική φόρμουλα στο θέμα των υδρογονανθράκων. Ακόμη, δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος λέει ότι θα φύγει όταν το αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι άλλοι. Σε άλλη συνέντευξη, ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι λέει ότι αν Ε/κ και Τ/κ εστιάσουν σε άλλο μοντέλο συνεταιρισμού, το ΣΑ δεν θα μπορεί να το απορρίψει.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Σημερινή» με τίτλο «Άρχισαν με το ‘φαγοπότι’ στα δάνεια» γράφει στο κύριο θέμα της ότι στο μεγάλο «φαγοπότι» με τα δάνεια που δόθηκαν σε μέλη Επιτροπειών, τραπεζικά στελέχη και συγγενικά τους πρόσωπα εστιάζει, σε πρώτη φάση, η έρευνα για τον Συνεργατισμό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην πρόταση Ακιντζί για σύσταση Κοινής Επιτροπής για Υδρογονάνθρακες. Ακόμη, γράφει ότι ενοχλήθηκε και η Φρανκφούρτη για τις αλλαγές στις εκποιήσεις.

ΚΥΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: