Η ενίσχυση των επιχειρήσεων Ελλάδας-Διασποράς στο επίκεντρο συνάντησης από ΕΕΝΕ-Φόρουμ

File Photo: Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso (Α), μιλάει στο τέταρτο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ




Ευρύτατη συμμετοχή με σημαντικές πρωτοβουλίες είχε η συνάντηση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με το προεδρείο και τα μέλη του World Hellenic Inter-Parliamentary Association (WHIA) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

  • Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το WHIA είναι ο διεθνής φορέας των Ελλήνων της διασποράς που κατέχουν αξιώματα στα κοινοβούλια των χωρών τους. Της διεθνούς αποστολής του WHIA στην Ελλάδα, ηγήθηκαν υπουργοί και βουλευτές ελληνικής καταγωγής που υπηρετούν στη Γερουσία και τα Κοινοβούλια (εθνικά και πολιτειακά) των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Αλβανίας, Γεωργίας, Σουηδίας, Νότιας Αφρικής, Ζιμπάμπουε και Αργεντινής.

Την εναρκτήρια κεντρική ομιλία απηύθυνε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), δρ Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, εστιάζοντας στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΕΝΕ για τη γεφύρωση των ελληνικών επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και της Διασποράς. Εξήγησε πως η μεγιστοποίηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντική παράμετρος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και το «scaling-up» του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

  • Προσέθεσε, επίσης, πως εντοπίζονται σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κλίμακα με τις σωστές συνεργασίες. Στάθηκε στην ανάγκη «αλλαγής παραδείγματος» στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Διασπορά και την ομογένεια, εξηγώντας πως πρέπει να τεθούν σε μία εντελώς νέα βάση με πυξίδα τον αμοιβαίο σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος. Εξήγησε πως η προσέλκυση επενδύσεων από τους Έλληνες της Διασποράς, θα πρέπει πλέον να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων «business plans», που να έχουν νόημα, και στα οποία, εν δυνάμει, θα μπορούν να συνεπενδύουν και με Έλληνες επιχειρηματίες που εδρεύουν στην Ελλάδα.

Κλείνοντας, επισήμανε πως «σήμερα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του εγχώριου ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και της Διασποράς, με σημαντικά οφέλη για τις δύο πλευρές, και φυσικά για την εθνική μας οικονομία και τη χώρα συνολικά».

Από την πλευρά του, ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προέδρευσε του roundtable και μεταξύ άλλων ανέδειξε την θετική συμβολή του Φόρουμ των Δελφών στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα, στον διεθνή συνεδριακό χάρτη. Δεσμευόμενος να ενισχύσει το θεσμό, ο πρόεδρος τους Φόρουμ προέτρεψε τους υψηλούς διεθνείς προσκεκλημένους να οργανώσουν αποστολές από τις χώρες τους στο επικείμενο 5ο Οικονομικό Forum των Δελφών (5-8/3/2020).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο απόδημος ελληνισμός αρωγός για την ανάδειξη της Πελοποννήσου ως απόλυτου προορισμού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: