Εκπρόσωπος: Μέτρα για το Μάτι, όχι σε μείωση αφορολόγητου & κόψιμο επιδομάτων [video]

File Photo: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ημέρα Μνήμης χαρακτήρισε τη σημερινή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην εναρκτήρια κουβέντα της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, το μεσημέρι της Τρίτης.

Παράλληλα, εξειδίκευσε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην καταληκτική ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις.

«Η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους στο Μάτι», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε τα χρήματα θα εξασφαλίσουν δωρεάν πρόσβαση στα φάρμακα για τους πυρόπληκτους, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για πέντε χρόνια σε 4.400 περίπου ιδιοκτήτες ακινήτων (κόστος 10 εκατ. ευρώ), ενώ για την ανάπλαση της περιοχής θα δοθούν 20 εκατ. ευρώ.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα επιτραπεί να γίνουν γρήγορα κινήσεις, όπως ο καθαρισμός οικοπέδου που έχει πολύ καύσιμη ύλη και την δημιουργία ειδικού φορέα για την αποκατάσταση της περιοχής.

Τα πρώτα νομοσχέδια

Ανεξαρτήτως αυτών, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των πρώτων νομοσχεδίων που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή,

  • Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που περιλαμβάνει επιλογή Γενικών Διευθύνων και άλλες διατάξεις. Κατατίθεται αύριο Τετάρτη και ψηφίζεται ως τις 8 Αυγούστου.
  • Το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις. Κατατίθεται ως κατεπείγον την Παρασκευή και ψηφίζεται το αργότερο την 1η Αυγούστου.
  • Νομοσχέδιο με σειρά διατάξεων από διάφορα υπουργεία. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του ασύλου. Κατατίθεται την Δευτέρα και ψηφίζεται ως τις 8 Αυγούστου.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σε ότι αφορά τις μειώσεις φόρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου ξεκαθάρισε ότι η πρώτη είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ. Για το θέμα δήλωσε ότι η ρύθμιση δεν είναι όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε ως παραδείγματα:

  • περιουσία 80.000 – 100.000 ευρώ στην οποία η μείωση με ΝΔ είναι 20%, ενώ με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 17,5%.
  • περιουσία 100.000-120.000 ευρώ η μείωση είναι 20%, ενώ με ΣΥΡΙΖΑ 11%.
  • περιουσία 120.000 – 140.000 ευρώ το όφελος είναι 20% και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ 8,23%.

Το αφορολόγητο όριο

Απαντώντας σε ερώτηση για το αφορολόγητο ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο. Αυτό που θα γίνει είναι να εισαχθεί ένας φορολογικός συντελεστής 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, απάντησε σε σχετική ερώτηση. H κλίμακα θα ξεκαθαρίσει με το φορολογικό νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές και το ν. Κατρούγκαλου αρκέστηκε να σχολιάσει ότι η μείωση στο 15% θα γίνει σε ορίζοντα τετραετίας.

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι δεν θα κοπεί κανένα κοινωνικό επίδομα. Σε ότι αφορά την «13 σύνταξη» είπε ότι το ποσό θα εξακολουθήσει να χορηγείται ως μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων.

Πρόγραμμα πρωθυπουργού

Ανακοινώνοντας το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επόμενες ημέρες μίλησε για:

Συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού με θέματα την ενοποίηση Αρχαιολογικού Μουσείου και ΕΜΠ καθώς και το Τατόι, σύσκεψη για τον αντικαπνιστικό νόμο, σύσκεψη για το Ελληνικό και επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ενώ ανακοίνωσε και τα επερχόμενα ταξίδια του. Στις 29 και 30 Ιουλίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να ταξιδέψει στην Κύπρο και στις 9 Αυγούστου στο Βερολίνο.

Hellas Journal

Με σιωπές και πυροτεχνήματα οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης λέει ο Χαρίτσης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: