Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο στη Βενεζουέλα

File Photo: Ο Χουάν Γκουαϊδό. EPA, MIGUEL GUTIERREZ




Τον Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, η ελληνική κυβέρνηση.

Η επίσημη θέση της χώρας μας γνωστοποιήθηκε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.

Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας.

Καταγγέλλει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ, «που αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της ΕΕ, που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος, «η πράξη αυτή στηρίζει τη βρώμικη επέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα και στρέφεται κατά του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της χώρας και συνολικά κατά του βενεζουελάνικου λαού, ο οποίος είναι ο μόνος υπεύθυνος για να καθορίσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα του».

Τέλος, το ΚΚΕ εκφράζει «τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας, στο Κομμουνιστικό Κόμμα και την Κομμουνιστική Νεολαία, που μάχονται για τα λαϊκά συμφέροντα».

JELLAS JOURNAL

 

Το Σάββατο η πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: