Η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του Κυπριακού Τύπου

FILE PHOTO: Kυπριακές εφημερίδες. ΚΥΠΕ




Η ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για τη σύσταση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες και οι αντιδράσεις της Τουρκίας στα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΕ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν, τα παράπονα των ασθενών για γιατρούς του ΟΚΥπΥ, οι διευθετήσεις για την κηδεία του Δημάρχου Αμμοχώστου και η απόρριψη αιτημάτων για εξαίρεση δικαστών στην εξέταση των εφέσεων κατά αποφάσεων για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Η Τουρκία ξεσπά στην Κύπρο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι οργίλες και απειλητικές για αντίποινα είναι οι πρώτες αντιδράσεις της Άγκυρας, μετά τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της και την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί. Ακόμη αναφέρεται σε ομόθυμο όχι στην πρόταση Ακιντζί από το Συμβούλιο Αρχηγών. Σε άλλο θέμα γράφει επίσης ότι νέα Πρόεδρος της Κομισιόν είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Πολίτης τιτλοφορεί το κύριο του θέμα «Ομόφωνο όχι για ΑΟΖ, με αίτημα για Κυπριακό» και γράφει ότι η απόφαση της χθεσινής συνόδου των πολιτικών αρχηγών ήταν ομόφωνη και προνοεί απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για τη σύσταση κοινής επιτροπής για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Σε άλλο θέμα γράφει για ταλαιπωρία ασθενών από γιατρούς ΟΚΥπΥ και βροχή παραπόνων. Επίσης λέει ότι τ/κ ομάδες χτυπούν ξανά την πόρτα της ΚΟΠ.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Ακιντζί: Μην έρθεις κυρία Λουτ» γράφει στο κύριο του θέμα του ότι απρόθυμος να συνεργαστεί σε μια νέα περιοδεία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ παρουσιάζεται ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ότι χρησιμοποίησε το τηλεφώνημα με τον Πρόεδρο για να αποτρέψει την κάθοδό της στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι ωρολογιακή βόμβα το κέντρο της Λευκωσίας και ότι αλλοδαποί την χώρισαν σε ζώνες. Επίσης αναφέρει αλλού ότιεξελίξεις σημειώθηκαν σε σχέση με τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Λευκωσίας και Λάρνακας σε σχέση με τις αστυνομικές έρευνες.

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Πρώτα η λύση η απάντηση στον Ακιντζί» και γράφει ότι ομόφωνα χθες το Συμβούλιο Αρχηγών αποφάσισε ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση Ακιντζί και το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ε/κ πλευράς πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Αλλού γράφει για προβληματική απόφαση για Φιλοξένια-ΑΞΙΚ. Επίσης αναφέρει σε α΄λλο θέμα ότι με την επίκληση του Κανόνα της Ανάγκης το Ανώτατο απέρριψε αιτήματα του Γενικού Εισαγγελέα για εξαίρεση δικαστών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Η Τουρκία στέλνει και τέταρτο πλοίο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι η Τουρκία σχεδιάζει να στείλει και τέταρτο πλοίο στα ανοιχτά της Κύπρου για έρευνες για υδρογονάνθρακες, παρά τα μέτρα της ΕΕ για το θέμα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στα προβλήματα ηχορύπανσης για τουρίστες και κατοίκους στην Αγία Νάπα. Ακόμη λέει ότι ο Ακιντζί εκφράζει λύπη για την απόρριψη της πρότασής του.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Επαφές με Αμερικανό για το Λήδρα Πάλας» και γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αποκάλυψε ότι είχε συνάντηση με Αμερικανό επενδυτή για το ιστορικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι ΜΕΔ 2,5 δισ. από Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και ΚΕΔΙΠΕΣ θα στεγάσει το «Εστία». Ακόμη γράφει ότι μπήκαν οι βάσεις για την τουριστική ανάπτυξη του Τροόδους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Η Ουάσιγκτον εκφράζει βαθιά ανησυχία για τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: