Η Αμάλ Κλούνεϊ στηρίζει την Φιλιπιννέζα δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα: Διώκεται από τον Ντουτέρτε

File Photo: Η Αμάλ Κλούνεϊ θα ενταχθεί στην ομάδα υπεράσπισης της δημοσιογράφου Μαρία Ρέσα, που επικρίνει τον πρόεδρο Ροντρίγο Ντουτέρτε. EPA, THIBAULT VANDERMERSCH




Στη νομική ομάδα της Φιλιπιννέζας δημοσιογράφου Μαρία Ρέσα θα ενταχθεί η δικηγόρος, γνωστή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Αμάλ Κλούνεϊ.

Η δημοσιογράφος από τις Φιλιππίνες, η οποία «διώκεται» εξαιτίας της κάλυψης των πεπραγμένων της κυβέρνησης του προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

  • «Η Μαρία Ρέσα είναι μια γενναία δημοσιογράφος που διώκεται επειδή καλύπτει τις ειδήσεις και εναντιώνεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το γραφείο της Βρετανολιβανέζας δικηγόρου.

Το περιοδικό Time είχε ψηφίσει τη Μαρία Ρέσα «πρόσωπο της χρονιάς». Εναντίον της εκκρεμούν πολλές κατηγορίες σε σχέση με τον ειδησεογραφικό της ιστότοπο Rappler.

  • «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νομικό μέσο για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά της αλλά και την ελευθερία του Τύπου και το κράτος δικαίου στις Φιλιππίνες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Ρέσα συνελήφθη δύο φορές φέτος και έχει κατηγορήσει τον Ντουτέρτε ότι χρησιμοποιεί ψευδείς κατηγορίες εναντίον της, μεταξύ άλλων για φοροαποφυγή και δυσφήμηση, προκειμένου να φιμώσει τους επικριτές του και να εκφοβίσει τον Τύπο.

Ο Rappler επικρίνει τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει ο Ντουτέρτε, στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι. Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος έχει χαρακτηρίσει τον ιστότοπο Rappler «μέσο fake news», ενώ η κυβέρνησή του επιμένει ότι απλώς εφαρμόζει τον νόμο.

  • «Είμαι ενθουσιασμένη που η Αμάλ Κλούνεϊ και η ομάδα της θα με εκπροσωπούν σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων μου και των μέσων ενημέρωσης που εκπροσωπώ», σημείωσε η Ρέσα σε ανακοίνωσή της.

Η Αμάλ Κλούνεϊ, σύζυγος του διάσημου ηθοποιού του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ, συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης των δύο δημοσιογράφων του Reuters που κρατήθηκαν επί περισσότερους από 16 μήνες στη Μιανμάρ.

Η εμπλοκή της Κλούνεϊ στην υπόθεση της Ρέσα θα προσελκύσει διεθνή προσοχή στην υπόθεσή της, αλλά και στον ιστότοπό της, ο οποίος έχει λάβει πολλά διεθνή βραβεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τέλος οι κοπάνες στο ιταλικό δημόσιο: Με δακτυλικό αποτύπωμα η είσοδος στην εργασία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: