Η αίθουσα της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής περιμένει τον Μιούλερ: Θα πάει;

File Photo: Η αίθουσα συνεδριάσεων της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής. EPA, JIM LO SCALZO




Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέστειλε χθες επιστολή στον Ρόμπερτ Μιούλερ αναφορικά με την αυριανή κατάθεσή του στο Κογκρέσο, τονίζοντας προς τον πρώην ειδικό ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, ότι η κατάθεσή του πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του πορίσματος των 448 σελίδων που έχει καταθέσει ο ίδιος για την ερευνά του, μεταδίδει το CNN.

Η κατάθεσή του, σύμφωνα με την επιστολή, “πρέπει να παραμείνει εντός του πλαισίου της δημόσιας αναφοράς σας, καθώς ζητήματα της έρευνας σας υπόκεινται στο υπηρεσιακό απόρρητο.”

Η αποστολή της επιστολής, έγινε μετά την κίνηση του Μιούλερ να ζητήσει οδηγίες για την κατάθεσή του, ενώ υπογράφεται από τον βοηθό αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Μπράντλεϊ Ουέινσεϊμερ.

Ο Μιούλερ έχει προγραμματιστεί για να καταθέσει αύριο. ενώπιον των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Υπηρεσιών Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η κατάθεσή του θα αρχίσει στις 8:30 το πρωί (τοπική ώρα Ουάσινγκτον).

Ο ίδιος αρνήθηκε αρχικά να καταθέσει, ενώ θα εμφανιστεί ενώπιον των δύο επιτροπών μετά την έκδοση (αναγκαστικής) κλήσης προς κατάθεση.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους σχεδιάζουν να πιέσουν τον Μιούλερ από αρκετές πλευρές για το πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας του, αλλά και να τον ρωτήσουν αν ο ίδιος θα συνιστούσε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αν ο Τραμπ δεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος θα διαβάσει μία αρχική δήλωση στην έναρξη της κατάθεσής του. Για την αρχική αυτή δήλωση δεν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον Τζιμ Πόπκιν εκπρόσωπο του Μιούλερ.

Η ανακοίνωση αυτή, δεν θα δημοσιοποιηθεί πριν από την έναρξη της κατάθεσης του Μιούλερ και δεν είναι υποχρεωτικό να έχει την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έτσι, δεν έχουν λάβει γνώση για την δήλωση αυτή, αξιωματούχοι του υπουργείου, μεταξύ αυτών κι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Ο Πόπκιν δεν σχολίασε σε ποια έκταση και για πόσο χρόνο έχει προετοιμαστεί ο Μιούλερ για την κατάθεσή του, αλλά η νομική εταιρία Wilmer Hale (με έδρα την Ουάσινγκτον) επέτρεψε στον ίδιο αλλά και “σε μία μικρή ομάδα συνεργατών που δούλεψαν μαζί του στο πλαίσιο της ερευνητικής του ομάδας” να χρησιμοποιήσουν κάποιον άδειο χώρο, ώστε να γίνει η προετοιμασία για την κατάθεση.

“Εάν κοιτάξεις τον ίδιο και την καριέρα του, είναι ένας άνθρωπος, που έρχεται στο τραπέζι πλήρως προετοιμασμένος και θα είναι έτοιμος την Τετάρτη,” δήλωσε ο Πόπκιν για τον Μιούλερ.

Στην χθεσινή επιστολή, ο Ουέινσεϊμερ χρησιμοποιεί κάποιο απόσπασμα από την δημόσια τοποθέτηση που έκανε ο Μιούλερ τον Μάιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν αρνητικός σε μία ενδεχόμενη κατάθεσή του, ενώ ο Ουέινσεϊμερ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επιτρέπει τυπικά στους εισαγγελείς να καταθέσουν στο Κογκρέσο συζητώντας τις υποθέσεις τους.

“Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, η απόφαση να καταθέσετε είναι δική σας για την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ το υπουργείο συμφωνεί με την θέση σας, ότι η κατάθεσή σας δεν είναι απαραίτητη υπό τις παρούσες συνθήκες,” έγραψε ο Ουέινσεϊμερ.

Ο ίδιος επεσήμανε στον Μιούλερ ότι η πολιτική που εφαρμόζει το υπουργείο Δικαιοσύνης του απαγορεύει να σχολιάσει τα νομικά συμπεράσματα του γραφείου του, με σεβασμό “στα πρόσωπα που δεν βρίσκονται αντιμέτωπα με κατηγορίες, εκτός των πληροφοριών που περιέχονται στο πόρισμα κι έχουν ήδη γίνει γνωστές.”

Ο Ουέινσεϊμερ σημειώνει επίσης, ότι ο Μιούλερ δεν μπορεί να καταθέσει για τμήματα του πορίσματος τα οποία έχουν αφαιρεθεί (για λόγους απορρήτου) από το κείμενο του, ενώ ο Μιούλερ έχει απαγορευτικό να πει οτιδήποτε για εμπλεκόμενες πλευρές στην υπόθεση, για τις οποίες δεν έχει γίνει απαγγελία κατηγοριών.

Όλοι οι άνθρωποι που προετοιμάζουν τον Μιούλερ για την κατάθεσή του, έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια δουλεύοντας μαζί του, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν θέσεις ευθύνης στο γραφείο του, ενώ τα ονόματά τους, δεν έχουν -ακόμη-δημοσιοποιηθεί.

Από την άλλη μεριά, η κατάθεση του Μιούλερ αναμένεται ότι θα είναι στο ίδιο πλαίσιο με την δημόσια τοποθέτηση που έκανε στις 29 Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προέδρου Τραμπ, δεν ήταν μία επιλογή την οποία θα μπορούσε να εξετάσει το γραφείο του, σύμφωνα με τον Πόπκιν.

Στην ίδια δημόσια τοποθέτησή του, ο Μιούλερ είχε ξεκαθαρίσει την επιθυμία του να μην καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου. “Ελπίζω κι αναμένω αυτή να είναι η μοναδική φορά που θα σας μιλήσω για την υπόθεση αυτή,” είχε δηλώσει ο ίδιος.

“Είναι σημαντικό, η γραπτή δουλειά του γραφείου να μιλήσει από μόνη της,” είχε προσθέσει ο Μιούλερ αναφορικά με το πόρισμά του, το οποίο παραδόθηκε στον Μπαρ, τον Μάρτιο.

“Το πόρισμα είναι η κατάθεσή μου,” είχε πει ο Μιούλερ.

“Εάν ακούσετε την δήλωση αυτή, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να περιμένετε από αυτόν, ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο του πορίσματος,” πρόσθεσε ο Πόπκιν.

Ο Μιούλερ θα καταθέσει επίσης, μία δήλωση για το αρχείο της επιτροπής, θα πρόκειται για ένα επεξεργασμένο αντίγραφο του πορίσματος του και τίποτα περισσότερο. “Ο λόγος που θα βρίσκεται εκεί [ο Μιούλερ], είναι επειδή έχει εκδοθεί κλήση,” δήλωσε ο Πόπκιν για το σκεπτικό του Μιούλερ αναφορικά με την κατάθεσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Τραμπ δέχθηκε συμφωνία διετούς διάρκειας με τους Δημοκρατικούς για προϋπολογισμό

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: