Η Άγκυρα θέλει μισά μισά τα κέρδη από την ΑΟΖ και έχει το θράσος να ζητά και έγκριση

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού”. Photo via Twitter, @MevlutCavusoglu




Η Άγκυρα στηρίζει τη νέα πρόταση συνεργασίας επί των υδρογονανθράκων της Κύπρου που υπέβαλε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση απευθύνεται έκκληση προς τα ΗΕ, την ΕΕ και κυρίως τις εγγυήτριες δυνάμεις, να στηρίξουν την πρόταση και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για συνεργασία στο θέμα αυτό.

  • Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχει γίνει γνωστό ότι ο Μουσταφά Ακιντζί “υπέβαλε σήμερα στην ε/κ πλευρά μέσω των ΗΕ τη νέα περιεκτική πρόταση συνεργασίας που ετοίμασε η τ/κ πλευρά για την έρευνα και εκμετάλλευση των πηγών υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο”, προσθέτοντας ότι “αντικρίζουμε με ικανοποίηση αυτή την πρόταση συνεργασίας και την στηρίζουμε”.
  • “Η πρόταση προβλέπει για το θέμα των υδρογονανθράκων επί των οποίων οι Τ/κ και οι Ε/κ έχουν ίσα δικαιώματα ως ίσοι συνέταιροι του νησιού, να συνεργαστούν και στο θέμα των εισοδημάτων και από αυτές τις πηγές να επωφεληθούν μαζί ταυτόχρονα”, αναφέρει.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, θα ξεκινήσει μια νέα περίοδος μεταξύ των δύο πλευρών, θα συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία και θα δημιουργήσει το κατάλληλο έδαφος για τη λύση του Κυπριακού”. “Γι αυτό το λόγο απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΕ και της ΕΕ και ιδιαίτερα προς τις εγγυήτριες δυνάμεις να αξιολογήσουν αυτή την σημαντική ευκαιρία, να στηρίξουν την εν λόγω πρόταση συνεργασίας και να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για τη συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων στο νησί”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι “η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού”. “Σε αυτό το πλαίσιο, μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/κ, θέλουμε για άλλη μια φορά να επιστήσουμε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας αναφέροντας ότι θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση αρχών μας στο θέμα της προστασίας αυτών των δικαιωμάτων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
13/07/2019

Αυτά είναι τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας: Οι διαφωνίες και η παρέμβαση της Μογκερίνι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: