H τουρκική Navtex στο Καστελόριζο ήταν παραμύθι: Τακτική του “ήλθον, είδον και απήλθον”

Το Καστελόριζο. Photo via Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Οι πληροφορίες που φτάνουν από το ακριτικό Καστελόριζο, από στρατιωτικές πηγές στα Δωδεκάνησα- που παρακολουθούν στενά κάθε κίνηση- αλλά κι από το πεντάγωνο, λένε πως η Τουρκική κορβέτα που εθεάθη στην περιοχή της Navtex, τελικά φαίνεται πως το μόνο που έκανε μάλλον ήταν ακόμη μια μίνι κρουαζιέρα στα νερά του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσογείου. Ευνόησε άλλωστε και ο καλός καιρός.

  • Με την Navtex, η γειτονική χώρα δέσμευε μια μεγάλη περιοχή από τα νότια της Ρόδου μέχρι και τ’ ανοιχτά του Καστελόριζου για να πραγματοποιήσει άσκηση με πυρά ανήμερα των Εθνικών εκλογών στην χώρα μας,

Την στιγμή που οι πυραυλάκατοι του Ελληνικού στόλου εξυπηρετούσαν ανάγκες του εκλογικού σώματος, μεταφέροντας πολίτες ακόμη και στο ακριτικό Καστελόριζο (η Πυραυλάκατος Σταράκης) για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι γείτονές μας θέλησαν να δηλώσουν την παρουσία τους στην μεγάλη περιοχή που δέσμευσαν αποστέλλοντας μια Κορβέτα.

Λίγη ώρα μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, μέχρι και τις 17:00 που ήταν προγραμματισμένα τα πυρά, ουδέποτε τα φυλάκια είδαν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επιπλέον δια ασυρμάτου καμία προειδοποίηση δεν ακούστηκε στις συχνότητες ναυσιπλοΐας (σ’ αυτό το σημείο όλοι όσοι κάνουν πυρά είναι πολύ προσεκτικοί) και φυσικά τίποτα δεν έχει καταγραφεί από τα δεκάδες Ελληνικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται σε μόνιμη βάση στο Αν. Αιγαίο.

  • Από την πρώτη στιγμή, που είχε εκδοθεί η ναυτική οδηγία από τον σταθμό της Αττάλειας το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής στις 12:23, είχαμε επισημάνει πως η Τουρκία δηλώνει την επαναενεργοποίηση της συγκεκριμένης Navtex πράγμα που κάνει τουλάχιστον κάθε 15θημερο τους τελευταίους περίπου οκτώ μήνες, ώστε σχεδόν πάντα να είναι δεσμευμένη αυτή η περιοχή και κάποιες φορές να υπάρχει η εκμετάλλευση της.

Η Navtex αυτή «κλειδώνει» διεθνή ύδατα κι εκείνο που έχει παρατηρηθεί είναι πως οι γείτονές μας την χρησιμοποιούν συνήθως για μονάδες επιφανείας οι οποίες εξέρχονται του ναυστάθμου του Ακσάζ κι έχουν νότια πορεία προς την Αν. Μεσόγειο και αντίθετα.

Η περιοχή της Τουρκικής Navtex που την ενεργοποιεί σχεδόν κάθε 15θημερο το μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά τα μέσα Ιουνίου, που η Τουρκία είχε εκπέμψει ξανά ναυτική οδηγία για γυμνάσια με πυρά, είχε εμφανιστεί μόνο μια φρεγάτα τύπου Perry ερχόμενη από τ’ ανοιχτά της Αττάλειας κι επιδόθηκε κι εκείνη σ’ έναν πλου τύπου κρουαζιέρας, επιστρέφοντας στα νερά της Αν. Μεσογείου.

Βέβαια μπορούμε ν’ ανατρέξουμε και πιο πίσω, όταν με δεσμευμένη τη συγκεκριμένη περιοχή, έκαναν την εμφάνισή τους Τουρκικά πλοία και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού κι επιδόθηκαν σε γυμνάσια έρευνας διάσωσης, τα οποία όπως είχαν καταγραφεί από τα παρατηρητικά φυλάκια του Στρατού Ξηράς, ήταν αρκετά προκλητικά.

Τα Ελληνικά πολεμικά πλοία μάλιστα είχαν κάνει αισθητή την παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, ενημερώνοντας τουρκικό πλοίο πως είχε πλησιάσει σε Ελληνικά χωρικά ύδατα. Η επόμενη κίνηση φυσικά ήταν το Ελληνικό πλήρωμα να δείξει την πύλη εξόδου, όπως γίνεται πάγια σ’ αυτές τις περιπτώσεις.

  • Η εμμονή της Τουρκίας γύρω από το Καστελόριζο δείχνει τις μόνιμες διεκδικήσεις της

Το γεγονός πως η Τουρκία επαναλαμβάνει τη συγκεκριμένη ναυτική οδηγία δεν σημαίνει μόνο πως επαναλαμβάνεται. Δείχνει και με αυτό τον τρόπο τις μόνιμες αιτιάσεις της που περιλαμβάνουν και την περιοχή του Καστελόριζου. Το νησί πολλές φορές έχουν δηλώσει με τον τρόπο τους, Τούρκοι αξιωματούχοι πως ενοχλεί μιας και γκρεμίζει οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να είχε για δική της οριοθέτηση ΑΟΖ.

Πολλά χρόνια πριν η Τουρκία έχει δηλώσει ακόμη και στα Ηνωμένα Έθνη δια της μόνιμης αντιπροσωπείας της, το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια τα δικά της δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή. Η πάγια θέση της γειτονικής μας χώρας είναι πως  «η οριοθέτηση κάθε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή που εκτείνεται δυτικά τoυ γεωγραφικού μήκους 32ο 16’ 18» αφορά την Τουρκία και τα αυθύπαρκτα και απαράγραπτα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματά της».

  • Η δήλωση εκείνη περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, το Καστελόριζο και τις εφαπτόμενες Οικονομικές Αποκλειστικές ζώνες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου πράγμα που μονίμως αμφισβητεί η Τουρκία και η μόνιμη πίεσή της είναι η εξαίρεση από τον υπολογισμό των θαλασσίων ζωνών η επήρεια του Καστελόριζου.

Πάντως μια διαπίστωση που γίνεται και από ανωτάτους Αξιωματικούς είναι πως η γειτονική μας χώρα και ιδιαίτερα ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει με κάθε ευκαιρία την πλήρη αδιαφορία του (όσο κι αν μην είναι έτσι) για τα προειδοποιητικά πυρά που αφορούν τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις προς την Τουρκία, οι οποίες αφορούν την τακτική που συνεχίζει ν’ ακολουθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην περιοχή γύρω από το σημαντικό για την Ελλάδα νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Άλλοι στη μάχη της κάλπης κι άλλοι στην επαγρύπνηση για την προστασία της Εθνικής Κυριαρχίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: