H “ακτινογραφία” της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική: Ηλιοφάνεια και νεφώσεις την Τετάρτη

File Photo: Hλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ




Άκρως εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία για το κύμα κακοκαιρίας στη Χαλκιδική το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2019, που δίνει στη δημοσιότητα το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις και δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου που βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Χαλκιδική, πολύ μεγάλη -περίπου 160 χιλιόμετρα- ήταν η οριζόντια διάμετρος της λεγόμενης «υπερκυτταρικής» καταιγίδας που έπληξε καταστροφικά και θανατηφόρα τη Χαλκιδική, ενώ οι ισχυρότατες ριπές ανέμου έφθασαν τα 132 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης οι κορυφές των νεφών ξεπέρασαν τα 13 χιλιόμετρα, υπήρξε σημαντική κεραυνική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ασυνήθιστα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, που έφθασε τους επτά περίπου βαθμούς Κελσίου μέσα σε μόνο δέκα λεπτά.

 

 

Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη, 31 Ιουλίου

Την Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά, με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά ηπειρωτικά κυρίως της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς.

  • Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, 23 έως 35 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 18 έως 36 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα, 24 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 23 έως 33 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (στην ανατολική Λέσβο και την ανατολική Ρόδο τοπικά έως τους 35 βαθμούς Κελσίου).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική θα σημειωθεί ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 35 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Και στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, πυκνότερες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες κυρίως στα γύρω ορεινά αναμένεται. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Με πληροφορίες meteo/EAA

Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Τρίτη στα Βόρεια: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας [χάρτες]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: