Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία: Σωθείτε από την αϋπνία χωρίς φάρμακα, λένε οι επιστήμονες

File Photo: Αυτοί που υποφέρουν από αϋπνία μπορούν να ωφεληθούν από τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία. Φωτογραφία Pixabay.com




Αυτοί που υποφέρουν από αϋπνία μπορούν να ωφεληθούν από τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία – ΓΣΘ (Cognitive Behavioral Therapy – CBT), σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα δεδομένα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of General Practice», έδειξαν πως η ΓΣΘ ήταν αποτελεσματική και οδηγούσε σε βελτιώσεις στον ύπνο των πασχόντων, τους επόμενους μήνες μετά τη θεραπεία.

  • Η Τζούντιθ Ντέιβιντσον, μια από τις συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κουίν στο Οντάριο, στον Καναδά, εξηγεί, μιλώντας για τη ΓΣΘ, ότι υπάρχει πλέον μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία η οποία δεν περιλαμβάνει φάρμακα και οφείλει να παρέχεται από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Η Ντέιβιντσον και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 13 μελέτες παροχής ΓΣΘ για την καταπολέμηση της αϋπνίας μέσω πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ορισμένοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν και φάρμακα για να μπορέσουν να κοιμηθούν.

  • Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες, μετά τη ΓΣΘ, κατάφερναν να κοιμηθούν από 9 έως 30 λεπτά νωρίτερα και ο χρόνος που περνούσαν ξύπνιοι αφού είχαν κοιμηθεί μειώθηκε από 22 έως 36 λεπτά. Αντίθετα, εκείνοι που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή ή ήταν απλά στη λίστα αναμονής κοιμήθηκαν μόνο 4 λεπτά νωρίτερα και ο χρόνος που έμειναν ξύπνιοι στο μεσοδιάστημα μειώθηκε μόνο κατά 8 λεπτά.

Πρέπει να παρέχονται 4 έως 8 συνεδρίες ΓΣΘ για να παρουσιαστούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Οι παθολόγοι θα πρέπει να συνιστούν αυτή τη θεραπεία στους πάσχοντες, την οποία μπορεί να παρέχουν νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί, και άλλοι φορείς παροχής φροντίδας, σύμφωνα με τους ερευνητές.

  • Στην Βρετανία μάλιστα, η NHS (National Health Service – Εθνική Υπηρεσία Υγείας) παρέχει κάποιες εφαρμογές (apps), όπως το Sleepio και ιστοσελίδες για την καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης πρόσβασης στις ψυχολογικές θεραπείες (improving access to psychological therapies IAPT).

Παρά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, η πρόσβαση σε αυτήν είναι ακόμα ελλιπής κατά τους ερευνητές.

  • Τα χάπια για τον ύπνο δεν συνιστώνται για μακροπρόθεσμη χρήση λόγω των παρενεργειών τους.
  • Η χρόνια αϋπνία πλήττει το 10-15% των ενηλίκων και έχει συνδεθεί με άλλα προβλήματα υγείας όπως ή κατάθλιψη.

Με τη ΓΣΘ η οποία βασίζεται στην τροποποίηση των υποκειμενικών προσεγγίσεων και αντιλήψεων για τον ύπνο όσοι υποφέρουν από αϋπνία δεν χρειάζεται πλέον να μετράνε προβατάκια ή να πίνουν ζεστό γάλα για να κοιμηθούν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έρευνα δείχνει ότι τα υποαλλεργικά βρεφικά γάλατα αυξάνουν και δεν μειώνουν τον κίνδυνο αλλεργιών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: