Γενική άποψη από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το 2015 ενόψει της δίκης της Χρυσής Αυγής, στις πρώην γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού και του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης είχαν κλείσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Γκρεμίζονται οι διάσημες φυλακές, βγαίνει ο βρόχος από τον Κορυδαλλό: Η ιστορία τους…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ένα πάρκο ίσο σε έκταση με τον Εθνικό Κήπο θα αποκτήσει η δυτική Αθήνα, με την υλοποίηση της εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και γκρέμισμα όλων των κτισμάτων στην έκταση των 260 στρεμμάτων.

Πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Οι φυλακές βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή από το 1961 όταν κατασκευάστηκαν σε μια σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή της ευρύτερης Αθήνας ως ένα νέο συγκρότημα πρότυπων εγκαταστάσεων με βάση πρότυπα αντίστοιχων σωφρονιστικών καταστημάτων της Δυτικής Ευρώπης.

  • Ο τότε υπουργός Καλλίας δήλωνε περιχαρής για την κατασκευή των Δικαστικών Φυλακών ότι περιλάμβαναν «έξι περίπτερα με σύστημα κελλιωτόν απολύτως συγχρονισμένον αλλά και κέντρο ψυχικής και κοινωνικής ερεύνης των καταδίκων». Η ψυχοκοινωνική μέριμνα των καταδίκων θα πλαισιωνόταν από ενσωματωμένο νοσοκομείο, τμήμα ανηλίκων αλλά και ειδική πτέρυγα για κρατούμενους από χρέη.

Και πράγματι, οι φυλακές Κορυδαλλού δεν είχαν καμία σχέση, όταν χτίστηκαν, με όλες τις άλλες φυλακές της Ελλάδας. Τα κελιά ήταν ευρύχωρα και διέθεταν ξεχωριστό γραφείο, νιπτήρα αλλά και λουτήρα. Και το βασικότερο, τα κελιά ήταν ατομικά, καθώς η χωρητικότητα που είχε προβλεφθεί μιλούσε για 600 τροφίμους. Η κατασκευή τους κόστισε 28,6 εκατομμύρια δραχμές: τα 16 εκατ. προήλθαν από δημόσιες επενδύσεις, τα 11 εκατ. από πωλήσεις οικοπέδων στην περιοχή του Άγιου Σώστη και τα εναπομείναντα 1,6 εκατ. από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Όταν, δε λειτούργησαν, έκλεισαν οι διαβόητες φυλακές Καλλιθέας που στη συνέχεια γκρεμίστηκαν και στη θέση τους ανεγέρθηκαν σχολεία.

Οι Φυλακές Κορυδαλλού άνοιξαν τελικά τις πύλες τους το 1967, και λίγα χρόνια μετά επί Χούντας αποφασίστηκε η επέκταση του σωφρονιστικού καταστήματος, ώστε να περιλαμβάνει και γυναικεία πτέρυγα. Αργότερα στο τεράστιο οικόπεδο ανεγέρθηκαν τα νεότερα κτίρια του Ψυχιατρείου-Νοσοκομείου των φυλακών…

  • Με τα χρόνια, ο Κορυδαλλός έγινε ένας από τους πλέον πυκνοκατοικημένους δήμους της περιοχής, ενώ στις φυλακές άρχισαν να στοιβάζονται χιλιάδες κρατούμενοι.

Εδώ και χρόνια γύρω από το σωφρονιστικό κατάστημα βρίσκονται 11 εκπαιδευτικά συγκροτήματα (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) και το 65% των μαθητών του Κορυδαλλού φοιτά πράγματι σε σχολεία που βρίσκονται σε απόσταση λίγων μέτρων από τον εξωτερικό τοίχο της φυλακής, ενώ απέναντι ακριβώς από την κεντρική πύλη των φυλακών βρίσκεται εγκατεστημένο και το αθλητικό κέντρο του δήμου!

Τα τελευταία χρόνια οι φυλακές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο πολλών προβληματικών καταστάσεων με εξεγέρσεις, αποδράσεις και γενικώς επεισόδια.

Είναι προφανές ότι όλοι οι κρατούμενοι προτιμούν να βρίσκονται για πάρα πολλούς λόγους στις φυλακές του Κορυδαλλού. Βολεύει τους ίδιους για τα επισκεπτήρια, βολεύει τους δικηγόρους τους, αλλά ταυτόχρονα βολεύει την αστυνομία για τις μεταγωγές αλλά και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Όμως σήμερα οι φυλακές Κορυδαλλού αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα και για την πολιτεία, εκτός από τους κατοίκους. Δεν είναι μόνο ο υπερπληθυσμός καθώς φιλοξενούνται τετραπλάσιοι έγκλειστοι από τον αρχικό σχεδιασμό είναι και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό. Προβλήματα φύλαξης, προβλήματα διακίνησης ναρκωτικών, οργάνωσης συμμοριών και νονών μέσα στις φυλακές και πολλά ακόμη.

  • Και δεν είναι τυχαίο ότι η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους για τη φυλακή σε ό,τι αφορά τον υπερπληθυσμό και την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων.

Μάλιστα από το 2007, εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, ειδική επιτροπή αποτελούμενη από ιατρούς του Τμήματος Επιθεωρήσεων Υγείας του Νομού Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, ανέφερε ότι το νοσοκομείο και η ψυχική κλινική της φυλακής λειτουργούν χωρίς καν ελάχιστες συνθήκες υγιεινής, με τη γήρανση των υποδομών και τις μεγάλες ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ένα πρώτο βήμα για την απομάκρυνση των φυλακών από το κέντρο της πόλης έγινε τον Μάιο του 2008 όταν οι γυναικείες φυλακές μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα Θηβών, εκεί που πιθανότατα θα ανεγερθούν και οι νέες φυλακές.

Στις φυλακές του Κορυδαλλού έχουν γίνει μεγάλες δίκες με σημαντικότερες αυτές των πρωταιτίων της Χούντας, της 17Ν και της Χρυσής Αυγής και έχουν εγκλειστεί οι διασημότεροι κρατούμενοι της χώρας. Ξεκινώντας από τους πραξικοπηματίες της Χούντας και τους τρομοκράτες της 17Ν. Και ακόμη πολλοί διάσημοι από τον Γιώργο Κοσκωτά έως τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Μάλιστα στην περίοδο από το 2010 και μετά όταν άρχισαν να προφυλακίζονται ή και να καταδικάζονται πολλά μεγάλα ονόματα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, φτιάχτηκε μια ειδική πτέρυγα για τη διαβίωσή τους.

  • Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς πολύ συχνά υπάρχουν ειδήσεις, για συμπλοκές, δολοφονίες και γενικότερα για σύστημα νονών που από μέσα συνεχίζουν να καθοδηγούν τη δράση εγκληματικών ομάδων.

Τέλος, όλοι θυμούνται τις αποδράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα ο οποίος διέφυγε δύο φορές με μισθωμένο ελικόπτερο, τον Ιούνιο του 2006 και τον Φεβρουάριο του 2009.

Τραυματίστηκαν τρία άτομα στις φυλακές Χανίων κατά τη συμπλοκή ομάδων κρατουμένων