Γιατί άλλαξε τακτική ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ; Μήπως άκουσε την Άγκυρα και το Λονδίνο;

File Photo: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Φωτογραφία ΟΗΕ




Στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ όχι μόνο τους ενθάρρυνε να προχωρήσουν με πολιτική βούληση και με καλή προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά φαίνεται ότι «παραμέρισε» τους όρους που έθετε για δύο χρόνια (για προσυμφωνία και κατάληξη στους όρους αναφοράς), προσκαλώντας τους για κοινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, ούτε καν περίμενε το αποτέλεσμα της συνάντησης Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Ενώ τόσο καιρό ζητούσε από τις πλευρές να συμφωνήσουν μόνες τους τα επόμενα βήματα και τότε να απευθυνθούν από κοινού στα Ηνωμένα Έθνη, τελικά απευθύνθηκε ο ίδιος σ’ αυτούς.

Είτε ο κ. Γκουτέρες θέλησε να προκαταλάβει τις προθέσεις των πλευρών ενόψει της συνάντησης στη Λευκωσία στις 9 Αυγούστου, ώστε να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο, είτε «εισάκουσε» τις προτροπές της Άγκυρας, του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον για την ανάγκη «επείγουσας λύσης» με πρωταρχικό σκοπό να αντιμετωπιστούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Τουρκίας στο μοίρασμα των υδρογονανθράκων.

Η πρώτη ημέρα της γενικής συζήτησης υψηλού επιπέδου της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα είναι η Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Επομένως, η τριμερής συνάντηση μάλλον θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο εκείνης της εβδομάδας (28-29 Σεπτεμβρίου) ή τη Δευτέρα, αφού προηγηθούν οι καθιερωμένες χωριστές συναντήσεις που θα έχει και φέτος ο ΓΓ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ. Ακιντζί.

ΠΑΝ. ΠΑΝ.

Η καταστροφική πορεία του Τραμπ: Υπονομεύει την Αμερική, βοηθά τη Ρωσία και την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: