Γενναίο κούρεμα βασικού επιτοκίου Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά 425 μονάδες βάσης

Ένας υπάλληλος ανταλλακτηρίου νομισμάτων μετρά χαρτονομίσματα τουρκικής λίρας, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία. EPA, SEDAT SUNA
Γενναίο κούρεμα, μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, πραγματοποίησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στο βασικό της επιτόκιο κατά 425 μονάδες βάσης στο 19,75% σήμερα Πέμπτη, 25 Ιουλίου, προκειμένου να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από την ύφεση.

Η τράπεζα μείωσε το επιτόκιο repos μίας εβδομάδας από το 24%, όπου βρισκόταν από τον Σεπτέμβριο όταν η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 15 ετών πάνω από το 25%, προκαλώντας επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

  • Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή έχει υποχωρήσει έκτοτε κάτω από το 16%, ανοίγοντας την πόρτα στην πρώτη νομισματική χαλάρωση σε τεσσεράμισι χρόνια στη μεγαλύτερη οικονομία της Μέσης Ανατολής.

Η ισοτιμία της λίρας, που φέτος είναι ευμετάβλητη ύστερα από τη βουτιά σχεδόν κατά 30% που κατέγραψε το 2018, σημείωσε πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση έως το επίπεδο των 5,78 λιρών ανά δολάριο. Ωστόσο, γρήγορα ανέκαμψε στις 5,66 λίρες.

  • Η κεντρική τράπεζα, της οποίας η αξιοπιστία αμφισβητήθηκε εκ νέου από τους επενδυτές αφού ο επικεφαλής της αποπέμφθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ανακοίνωσε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Η ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων ήταν για μείωση κατά 250 μονάδες βάσης, ή 2,5%, σύμφωνα με έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχεδιάζεται η παράδοση του δεύτερου φορτίου των S-400 στην Τουρκία, λένε αξιωματούχοι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: