Εξαγοράζει εφημερίδες ο Ερντογάν, κλείνει τις ΜΚΟ, εκκαθαρίζει και τα Πανεπιστήμια!

File photo: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι του, στην Άγκυρα. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ




Εκτενές δημοσίευμα για τις διώξεις που υφίστανται οι καθηγητές πανεπιστημίων στην Τουρκία γράφει στην εφημερίδα New York Times η Σούζι Χάνσεν.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί μαρτυρίες καθηγητών. Η συντάκτρια επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι πολλοί τούρκοι ακαδημαϊκοί μεγάλωσαν ελπίζοντας ότι θα δουν μια ημέρα τη χώρα τους να λειτουργεί με δημοκρατικό καθεστώς. Πίστευαν στις ορθές πρακτικές διακυβέρνησης, στο δίκαιο δικαστικό σύστημα, στην ελευθερία του Τύπου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των γυναικών.

Υπήρχε στόχος καθώς και η αντίληψη ότι κάποιος είτε αποτελούσε μέρος του εκδημοκρατισμού είτε όχι. Στη Τουρκία, αυτοί που δεσμεύτηκαν στη δημιουργία της δημοκρατίας, ως μιας βήμα προς βήμα οδυνηρής διαδικασίας, αποτελούσαν μια μικρή ενθουσιώδη ομάδα, που όμως μοιράζονταν την εμπειρία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που ζούσαν σε χώρες σε διαδικασία εκδημοκρατισμού.

Ένα αυταρχικό κράτος μπορεί να πράξει πολλά για να απαλλαγεί από τα δημοκρατικά στοιχεία – φυλακίσεις, δίκες- αλλά τελικά η κυβέρνηση πρέπει να επιτεθεί στους θεσμούς που τα παράγουν και τα διατηρούν.

Οι εφημερίδες εύκολα μπορούν να εξαγοραστούν, οι ΜΚΟ μπορούν εύκολα να κλείσουν. Τα πανεπιστήμια,, ωστόσο, είναι πολύ δυσκολότερο να διαλυθούν. Όμως, αυτό είναι που επεδίωξαν ο Tayyip Erdogan και οι σύμμαχοί του με την μεγάλη εκκαθάριση.

Χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων έχασαν τη δουλειά τους, πολλοί έχασαν το δικαίωμα να ταξιδεύουν και ασκήθηκαν δικαστικές διώξεις εναντίον τους, σημειώνει η συντάκτρια.

Τίτλος του κειμένου: The Closing Of the Turkish Mind/ How Turkey removed its intellectuals

Αγώνας δρόμου Ερντογάν για ελεύθερη πρόσβαση Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε.: Απομένουν 6 κριτήρια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: