Έτσι έχασε η Γαλλία το Μουντιάλ από την Ιταλία: Η κουτουλιά του Ζιντάν σβήνει κεράκια 13 ετών!

Ο Ζινεντίν Ζιντάν αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα στην παράταση, μετά από… κεφαλιά που έδωσε στο στήθος τους Μάρκο Ματεράτσι, στον αγώνα Γαλλίας-Ιταλίας. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




Αρκετοί είναι αυτοί που θυμούνται ότι το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου κατέκτησε η Ιταλία, επικρατώντας της Γαλλίας στα πέναλτι με σκορ 5-3 (1-1 κανονική διάρκεια).

Σίγουρα όμως, είναι απείρως περισσότεροι αυτοί που έχουν ολοζώντανη την εικόνα του Ζινεντίν Ζιντάν να αποβάλλεται με κόκκινη κάρτα στην παράταση, μετά από… κεφαλιά που έδωσε στο στήθος τους Μάρκο Ματεράτσι. Κι όλα αυτά, μια ημέρα σαν σήμερα, πριν από 13 χρόνια!

Μετά τους θριάμβους του 1998 (Μουντιάλ) και του 2000 (EURO) οι τρομεροί «τρικολόρ» αναζητούσαν ακόμη έναν τίτλο για να κλείσει ο κύκλος της ασυναγώνιστης ομάδας του Ζιντάν, του Ανρί, του Βιεϊρά, του Μπαρτέζ. Λίγοι τούς έδιναν πιθανότητες, όμως το 2006 στη Γερμανία οι «πετεινοί» του Ραϊμόν Ντομενέκ έφτασαν στον τελικό. Αντίπαλος η Ιταλία, ο Ζιντάν ανοίγει το σκορ στο 9΄ με πέναλτι, ο Ματεράτσι ισοφαρίζει για τους «Ατζούρι» στο 19΄. Με το σκορ στο 1-1 το ματς βρισκόταν στο 20ο λεπτό της παράτασης (110΄) όταν ο νυν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης… ξάπλωσε με κεφαλιά τον Ματεράτσι στο χορτάρι του Olympiastadion.

Ο «Ζιζού» αποβλήθηκε από τον Αργεντίνο διαιτητή της αναμέτρησης, Οράσιο Ελισόνδο, οι Ιταλοί νίκησαν 5-3 στα πέναλτι και λίγα χρόνια μετά (2012) ο Γάλλος καλλιτέχνης, Αντέλ Αμντεσεμέντ φιλοτέχνησε το έργο «Κεφαλιά» που κοσμεί την είσοδο του κέντρου Μπομπούρ στο Παρίσι.

Στο βίντεο του αγώνα φαίνεται ότι οι δύο παίκτες αντάλλασσαν κουβέντες, μέχρι τη στιγμή που ο Ζιζού σταμάτησε και σαν… ταύρος σε υαλοπωλείο, κουτούλησε δυνατά στο στήθος τον αντίπαλό του, με τους φιλάθλους

Η πειθαρχική επιτροπή της FIFA που συνεδρίασε για το περιστατικό, τιμώρησε τον Ζιντάν με χρηματικό πρόστιμο (ούτως ή άλλως το ματς απέναντι στους «ατζούρι» ήταν το τελευταίο της καριέρας του), ενώ ο Ιταλός τιμωρήθηκε με πρόστιμο αλλά και αποκλεισμό δύο αγωνιστικών αφού θεωρήθηκε πως με τη συμπεριφορά του προκάλεσε τη μήνη του «Ζιζού».

Ιταλία-Γαλλία 1-1 (17΄ Ματεράτσι -7΄ πέναλτι Ζιντάν) 5-3 στα πέναλτι

Διαιτητής: Ορ. Ελισόνδο (Αργεντινή)

Κόκκινες: Ζιντάν (110΄)

Ιταλία (Λίπι): Μπουφόν, Τζαμπρότα, Ματεράτσι, Καναβάρο, Γκρόσο, Περότα (61΄Ντε Ρόσι), Πίρλο, Γκατούζο, Καμορανέζι (86΄ Ντελ Πιέρο), Τότι (61΄Ιακουίντα), Τόνι.

Γαλλία (Ντομενέκ): Μπαρτέζ, Σανιόλ, Τουράμ, Γκαλάς, Αμπιντάλ, Βιεϊρά (56΄Αλού Ντιαρά), Μακελελέ, Ριμπερί (100΄Τρεζεγκέ), Ζιντάν, Μαλουντά, Ανρί (107΄ Βιλτόρ).

Ο τελικός που κρίθηκε στο στρίψιμο της δεκάρας: Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια στο Καραϊσκάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: