Έτοιμος για τη δύσκολη συνέχεια ο Απόστολος Παπαστάμος: Οι Ολυμπιακοί αγώνες το όνειρο που κυνηγούσα

File Photo: Ο Απόστολος Παπαστάμος επέστρεψε από τη Ρωσία με δύο χρυσά μετάλλια, δύο πανελλήνια ρεκόρ εφήβων και ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Πηγη: facebook Απόστολος Παπαστάμος




Ο Απόστολος Παπαστάμος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης εφήβων/νεανίδων του Καζάν εκπλήρωσε ένα από τα όνειρα του να πάρει εισητήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο έλληνας αθλητής πήγε στο Καζάν ως κάτοχος του ασημένιου μεταλλίου στα 400μ. μικτή ατομική, από την αντίστοιχη περσινή διοργάνωση στο Ελσίνκι, και φαβορί στο ίδιο αγώνισμα για τον τίτλο.

Επέστρεψε από τη Ρωσία με δύο χρυσά μετάλλια, σε 200μ. και 400μ. μικτή, δύο πανελλήνια ρεκόρ εφήβων (τα οποία συνέτριψε) και ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αφού με το 4:15.18 στα 400μ. έπιασε το υψηλό όριο της FINA.

  • «Ήταν πάντα ένα όνειρο που κυνηγούσα. Ήρθε σε μία στιγμή που ήθελα πολύ, αλλά δεν ήμουν σίγουρος πως θα τα κατάφερνα. Πλέον απαλλάσσομαι από το άγχος που έχει κάθε αθλητής που κυνηγάει το όριο για την Ολυμπιάδα και θα επικεντρωθώ στην προετοιμασία μου για να εμφανιστώ όσο πιο έτοιμος γίνεται στην πρόκληση της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης» δήλωσε ο 18χρονος πρωταθλητής του ΝΟ Χανίων, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ.

Αν η νίκη στα 400μ. μικτή ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενη, ο θρίαμβος στα 200μ. ήρθε απρσδόκητα, αφού ο Παπαστάμος δεν ειδικεύεται σε αυτό το αγώνισμα. Ή μάλλον, δεν ειδικευόταν, καθώς, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, «… περίπου δύο εβδομάδες πριν την έναρξη των αγώνων, ένιωθα τον ρυθμό μου κατά την διάρκεια των προπονήσεων και άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο τα 200μ. μικτή ατομική.

  • Συζήτησα με τον προπονητή μου και τελικά τον έπεισα να προσαρμόσουμε τις προετοιμασία μου και στο 200άρι. Δεν περιμέναμε το μετάλλιο, αλλά ήρθε. Στα 400μ. μικτή ατομική, ήμασταν πιο σίγουροι. Πίστευα πως μπορώ να διακριθώ. Πλέον σκέφτομαι πως κατέκτησα δύο χρυσά μετάλλια και είμαι γεμάτος χαρά, αλλά και θέληση για την δύσκολη συνέχεια που θα ακολουθήσει».

Οι σημαντικές αυτές επιτυχίες ήρθαν από ένα παιδί που όφειλε μέχρι φέτος να συνδυάζει αθλητισμό και σχολείο, ενώ η προετοιμασία στην επαρχία, στην προκειμένη περίπτωση στα Χανιά, δεν είναι ό,τι πιο εύκολο.

  • «Η καθημερινότητά μου ξεκινάει στις 6 το πρωί, όπου πάω για προπόνηση. Από τις 8 έως και τις 2 το μεσημέρι βρίσκομαι στο σχολείο. Επιστρέφω για λίγο στο σπίτι και στις 16.30 ξαναφεύγω για την απογευματινή προπόνηση, η οποία ολοκληρώνεται στις 19.00. Από τις 8 έως τις 10 το βράδυ πηγαίνω είτε γυμναστήριο είτε για φυσικοθεραπεία. Ο χρόνος για προσωπική ζωή είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, όμως έστω και για λίγο προσπαθώ να περνάω ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν δεν είχα κερδίσει το “άνευ”, δεν θα μπορούσα να συνδυάσω τις σχολικές υποχρεώσεις με τις προπονήσεις. Πλέον τελείωσα την τρίτη Λυκείου, όμως δεν θα ξεκινήσω τις σπουδές μου από τον προσεχή Σεπτέμβρη, λόγω της Ολυμπιακής χρονιάς, κατά την διάρκεια της οποίας θέλω να προετοιμαστώ.

  • Φυσικά στα μελλοντικά μου πλάνα είναι οι σπουδές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το “κλειδί” της επιτυχίας βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό και στην αγάπη που έχουμε για ό,τι κάνουμε» εξηγεί ο δις πρωταθλητής Ευρώπης.

«Οι συνθήκες που επικρατούν στα Χανιά είναι δύσκολες. Το χειμώνα τόσο ο αέρας όσο και το ισχυρό κρύο δυσκολεύουν αρκετά τις προπονήσεις μας, με αποτέλεσμα να κολυμπάμε στην 25άρα πισίνα. Το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι, όταν η πισίνα είναι πάρα πολύ ζεστή».

Ο Απόστολος Παπαστάμος μίλησε επίσης για τη στήριξη της οικογένειάς του: «Στην οικογένειά μου οφείλω πολλά. Με στηρίζει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την κολύμβηση, σε ηλικία 4 ετών, μέχρι και τώρα, που οι απαιτήσεις είναι πολλές. Πάντα είναι δίπλα μου και με κρατά δυνατό, χωρίς να με πιέζει. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, που με πτόησαν ψυχολογικά, όμως οι σκέψεις μου για τον λόγο που ασχολούμαι με την κολύμβηση και τα κίνητρά μου με βοήθησαν να προχωρήσω και να υπερκεράσω κάθε εμπόδιο».

Ο επόμενος άμεσος στόχος του Χανιώτη κολυμβητή είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εφήβων/νεανίδων, που θα γίνει στα τέλη Αυγούστου στη Βουδαπέστη.

  • «Αυτή την περίοδο δεν έχουμε χρόνο για ξεκούραση. Έχει ξεκινήσει η προετοιμασία μου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο οποίο θέλω να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Πρωταρχικός μου στόχος είναι η συμμετοχή στους τελικούς των αγωνισμάτων που θα συμμετέχω και έπειτα θα ήταν ευχής έργον να έρθει και κάποιο μετάλλιο» επισήμανε ο Παπαστάμος.

Δηλώσεις στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ έκανε και ο προπονητής του πρωταθλητή Ευρώπης, Κώστας Τζιλιβάκης, ο οποίος επισήμανε πως ο αθλητής του υπερέβαλε εαυτόν.

  • «Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν προετοιμασμένος για τα 200μ. μικτή ατομική, όμως μας βγήκε μια πολύ καλή κούρσα και ήρθε το χρυσό μετάλλιο. Τα 400μ. μικτή ήταν μία διαφορετική κούρσα, στην οποία ανταποκρίθηκε όπως ακριβώς είχαμε σχεδιάσει. Μαζί με το χρυσό μετάλλιο ήρθε και το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, το οποίο είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όμως δεν ήμουν σίγουρος. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε αθλητή να πιάνει από νωρίς τόσο σημαντικά όρια, γιατί απαλλάσσεται από το άγχος για το υπόλοιπο διάστημα και φυσικά δεν αλλάζει το σχέδιο της προετοιμασίας του».

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με τον Παπαστάμο, ο έμπειρος προπονητής σχολίασε: «Με τον Απόστολο συνεργαζόμαστε από τότε που ήταν 13 ετών. Από τότε ήταν ένα παιδί που έδειχνε πως είχε έφεση με το υγρό στοιχείο και νοητικά ήταν πιο μπροστά από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Είχε ξεκινήσει με ύπτιο, όμως σιγά-σιγά τον προέτρεψα να ασχοληθεί με την μικτή. Είχε πολύ καλές επιδόσεις και στο ύπτιο και στην πεταλούδα, αλλά και στην μικτή ατομική. Το 2015, όταν έκλεισε η μεγάλη πισίνα, άρχισε να κολυμπάει στην 25άρα και την ίδια χρονιά πέτυχε πανελλήνιο ρεκόρ και πολλές σημαντικές επιδόσεις.

  • Στην συνέχεια βάλαμε έναν προγραμματισμό τριετίας. Πρώτα ήρθε η 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Νετάνια, έπειτα στο Ελσίνκι κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 400μ. μικτή ατομική και τώρα στο Καζάν, ήταν απλά εξαιρετικός.

Από την αρχή στόχος μας ήταν τα 400μ. μικτή, όμως επέμενε και για τα 200μ. Συζητήσαμε δύο εβδομάδες πριν τους αγώνες και το δυνατό του μυαλό και το πείσμα του, με ώθησαν στο να προσαρμόσουμε τις προπονήσεις του και για τα 200μ. Αυτό το μετάλλιο δεν το περιμέναμε. Είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της καρδιάς και του πείσματός του.

Πλέον έχουμε μπροστά μας το Παγκόσμιο εφήβων στην Βουδαπέστη και φυσικά μία ολόκληρη χρονιά για να προετοιμαστούμε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Έχουμε “χτίσει” σωστές και γερές βάσεις και είμαι σίγουρος πως στο μέλλον θα ανταποκριθεί επάξια και στην κατηγορία των ανδρών. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο πολύ το θέλει. Είναι ξεκάθαρα θέμα δουλειάς και πίστης».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καλή αρχή για Αρβανίτη και Καραγκούνη: Νίκη επί της Κίνας σε τουρνουά beach volley

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: