Επιθετική τακτική των ΗΠΑ στον Κόλπο: Σύλληψη ξένου τάνκερ από Φρουρούς της Επανάστασης

File Photo: Το HMS Duncan του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συνόδευσε το πλοίο Montrose στον Περσικό Κόλπο. EPA, LA(Phot) BEN SUTTON, BRITISH MINISTRY OF DEFENCE, HANDOUT




Με… “επιθετικό” τρόπο δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ανεύρεση λύσης στον Κόλπο, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη διέλευση των πλοίων στην περιοχή, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, 18 Ιουλίου, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CentCom) στρατηγός Κένεθ Μακένζι, και πρόσθεσε ότι συνομιλεί και με άλλες χώρες για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

  • Ο Μακένζι έκανε τις δηλώσεις αυτές από το Ριάντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον στρατηγό πρίγκιπα Φαχντ μπιν Τούρκι, διοικητή του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που επεμβαίνει στην Υεμένη από το 2015 εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Όταν ρωτήθηκε αν το Ριάντ θα έχει ρόλο στον διεθνή συνασπισμό ασφάλειας της ναυσιπλοΐας ο οποίος έχει προταθεί, ο πρίγκιπας Φαχντ απάντησε ότι το βασίλειο ήδη συνοδεύει πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το κάνουμε ήδη στο Στενό Μπαμπ αλ Μπάντεμπ», εξήγησε.

  • Προηγήθηκε την περασμένη Κυριακή η σύλληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν ξένου πλοίου, το οποίο μετέφερε λαθραίο πετρέλαιο στον Κόλπο, όπως μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση. «Ξένο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε έναν τόνο λαθραίου πετρελαίου συνελήφθη την Κυριακή στο νησί Λαρκ στον Περσικό Κόλπο», ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim το πλήρωμά του πλοίου βρίσκεται υπό κράτηση με την κατηγορία του λαθρεμπορίου πετρελαίου.

Το εν λόγω τάνκερ συνελήφθη την Κυριακή 14 Ιουλίου «νότια του (ιρανικού) νησιού Λαρκ» στο Στενό του Χορμούζ, επιβεβαίωσε ο Sepah News επίσημος ιστότοπος των Φρουρών της Επανάστασης, εξηγώντας ότι πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο το οποίο είχαν σπεύσει να βοηθήσουν αφού εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik, DPA
18/07/2019

Φονική πυρκαγιά σε στούντιο manga στην Ιαπωνία: Τουλάχιστον 24 οι νεκροί [videos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: