Επιστροφή στον πατριωτισμό: Προϋπόθεση για το πέρασμα από τη μιζέρια στην αξιοπρέπεια

File Photo: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υποσχέθηκε πολλά τον τελευταίο χρόνο και δεν έχει περιθώριο να αθετήσει ούτε ένα.

Δεν υπάρχει γι’ αυτόν το «δεν ήξερα, δεν μου είπαν, δεν άκουσα». Και ξέρει, και έχει φροντίσει να πληροφορηθεί, και να κοσκινίσει τις ύποπτες φήμες από την πραγματικότητα ή το εφικτό. Γι’ αυτό και ήταν αξιοπρόσεκτες οι από τη θέση της αντιπολίτευσης επισημάνσεις του:

  • Τόσο σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής, κυρίως εκείνων που άπτονται στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων ή στο φορολογικό ξεζούμισμα της αγοράς.
  • Όσο και στην αντιμετώπιση των εθνικών εκκρεμοτήτων (όπως το σκοπιανό) ή τον τουρκικό ετσιθελισμό που στόχο έχει τη ριζική αναθεώρηση του χάρτη στο Αιγαίο, όπως αυτός νομιμοποιήθηκε με τις διεθνείς συνθήκες στο τέλος των δύο παγκόσμιων πολέμων.

Γνωρίζει πολύ καλά ο νέος πρωθυπουργός, ότι απαιτήσεις τέτοιου είδους είναι δύσκολο να εκστομίζει κανείς στην Ελλάδα του διαρκούς οικονομικού ελέγχου και της πολιτικής κηδεμονίας. Στο δρόμο προς την εξουσία, λοιπόν, θα πρέπει να έχει κάνει πολλές και σοβαρές συζητήσεις με τον διεθνή παράγοντα για όσα δύναται να προγραμματίσει και πραγματοποιήσει με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ωστόσο το πλαίσιο εντός του οποίου δύναται να κινηθεί μόνο ο ίδιος το ξέρει-προς το παρόν.

  • Η ανάπτυξη παραμένει το ζητούμενο για τη χώρα που προ εννέα ετών γνώρισε την ταπείνωση με πρωθυπουργικό διάγγελμα από το Καστελόριζο κι ακόμη δεν έχει σηκώσει κεφάλι. Το μοντέλο όμως της ανάκαμψης και το είδος της ευημερίας έχει καθοριστεί από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο, μπορεί να το έφερε στη Βουλή ο απελθών Αλέξης Τσίπρας, το έχει ψηφίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ίδιο περιοριστικό πλαίσιο ισχύει και για τις δυνατότητες ελιγμών και «θέλω» απέναντι στην τουρκική ιταμότητα. Χώρα η οποία βρίσκεται υπό κηδεμονία και έχει εκχωρήσει σε ξένους σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών δικαιωμάτων της, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο, εκτάσεις γης προς εκμετάλλευση κλπ, κλπ, μάλλον θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι τον κύριο λόγο έχει «αυτός που βάζει τα λεφτά».

Ενδεχομένως να έχει βρει τις χρυσές ισορροπίες. Θα φανεί πολύ σύντομα. Ασφαλές περιβάλλον θέλουν οι ξένοι για να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους κι αυτό είναι που θα χτίσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

  • Να ξανακούσει ο Έλληνας πολίτης από στόμα πρωθυπουργού τη φράση «απαιτώ» υπέρ της πατρίδας του είναι το ζητούμενο. Μέχρι τώρα, από τη στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου έριξε την πατρίδα του πατέρα του στη χλεύη των ξένων, δεν έχει ακουστεί. Ούτε από τον καταστροφικό Λουκά Παπαδήμο, ούτε από τον κάποτε πολλά υποσχόμενο Αντώνη Σαμαρά, ούτε από τον πολυπράγμονα Ευάγγελο Βενιζέλο. Απογοητευτικότερος όλων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος την κρίσιμη στιγμή ζήτησε την δια του δημοψηφίσματος πολύτιμη στήριξη του ελληνικού λαού, αλλά μολονότι ήταν απλόχερη (και απρόσμενη γι’ αυτόν), το έβαλε στα πόδια.

Θα απογοητεύσει γρήγορα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να αλλάξει την Ελλάδα.

Δηλαδή αυτή την Ελλάδα.

Τούτων δοθέντων το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει την τόσο μεγάλη αισιοδοξία, την οποία εκπέμπει το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ήδη στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, ένα πολύ μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο κινείται άνω του 40%, εκφράζει επιμόνως δια της αποχής την απογοήτευσή του απέναντι στο πολιτικό σύστημα των αυτοδιαψευδόμενων ελπίδων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Στη… Μύκονο η νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών; Ποιος θα γίνει Σημίτης; Αλέξης ή Κυριάκος;

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: