Εντυπωσιακό θέαμα επιφύλαξε στους χιλιάδες παρατηρητές η ολική έκλειψη ηλίου [videos, photos]

Ένας άνδρας κοιτάζει τον ήλιο με ειδικά γυαλιά πριν από τη συνολική ηλιακή έκλειψη, στο Merlo, San Luis, Αργεντινή. EPA,NICO AGUILERA




Στο κέντρο της παγκόσμιας αστρονομίας βρέθηκε χθες η Χιλή, η οποία έγινε «μάρτυρας» μιας εντυπωσιακής έκλειψης ηλίου.

Το φαινόμενο ήταν ορατό στο μεγαλύτερο τμήμα του Ειρηνικού, καθώς και στην Αργεντινή, ενώ η ολική έκλειψη έφτασε στις χιλιανές ακτές στις 16:38 (23:38 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια διέσχισε τον νότο της Αργεντινής.

Το πέρασμα στη σκιά της σελήνης, που παρεμβλήθηκε ανάμεσα στον ήλιο και στη γη, βύθισε σε πλήρες σκοτάδι την περιοχή για πάνω από δύο λεπτά, ενώ η θερμοκρασία έπεσε 3-4 βαθμούς.

Η Χιλή συγκεντρώνει σχεδόν το 45% των παγκόσμιων παρατηρήσεων, με πολλούς να μιλούν για ένα «ιστορικό γεγονός στην περιοχή», καθώς σύμφωνα με το παρατηρητήριο Λα Σίγια, που βρίσκεται σε ύψος 2.400 μέτρων και το οποίο διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αστρονομικών Παρατηρήσεων στο Νότιο Ημισφαίριο (ESO), «είναι πολύ σπάνιο μια ηλιακή έκλειψη να συμβαίνει πάνω από ένα επαγγελματικό επιστημονικό παρατηρητήριο με μεγάλα τηλεσκόπια».

Η βόρεια Χιλή, γνωστή για τον καθαρό ουρανό και το ξηρό κλίμα της, φιλοξενεί διάφορα παρατηρητήρια, όπως το Παρανάλ, που στεγάζει το πιο ισχυρό οπτικό τηλεσκόπιο στον πλανήτη, ή το ραδιοτηλεσκόπιο Άλμα.

Από το επόμενο έτος, κυρίως με τα εγκαίνια του γιγάντιου τηλεσκοπίου του Μαγγελάνου (GMT) και του πολύ μεγάλου ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου (E-ELT), η Χιλή αναμένεται να συγκεντρώσει το 75% των παγκόσμιων αστρονομικών παρατηρήσεων.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 στο νότιο τμήμα της χώρας.

Hellas Journal, με πληροφορίες από διεθνή ΜΜΕ

800.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί Κιούσου της Ιαπωνίας λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: