Το υπουργείο Άμυνας της Ελλάδα. Φωτογραφία, πηγή Hellas Journal

Εντολή Κυριάκου: Δεν θα υπάρξει «περίοδος προσαρμογής» και “περίοδος χάριτος” στην Άμυνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τη διακυβέρνηση του τόπου στα χέρια του, έλαβε τις αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα και προχωρά για την επόμενη μέρα.

Ανάμεσα σ’ αυτές μπορούμε να ξεχωρίσουμε τον τομέα της Άμυνας, έναν τομέα που μαζί με την εξωτερική πολιτική και την ενέργεια αποτελούν τους τομείς κλειδιά του μέλλοντος για την μεγάλη εικόνα της χώρας απέναντι στις προκλήσεις που ήδη έχουν ανοιχτεί.

  • Η ενέργεια είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την άμυνα και τις εξωτερικές απειλές. Και γι’ αυτό το λόγο ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών δράσεων των Ενόπλων Δυνάμεων έχει στραφεί γύρω από σενάρια που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο κομμάτι της ασφάλειας και άμυνας.
  • Σαφώς το νέο υπουργικό σχήμα πρέπει να τρέξει αρκετά από τα υπάρχοντα θέματα και η ενημέρωση από τα επιτελεία, να είναι τέτοια που κυρίως ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος να καταλάβει τι είναι εκείνο που πρέπει και ο ίδιος να συζητήσει με τον πρωθυπουργό ώστε η άμυνα της χώρας να μην βαλτώσει στον εξοπλιστικό τομέα αλλά και στον τομέα του πολλαπλασιαστή ισχύος που λέγεται προσωπικό.
  • Ο κος. Παναγιωτόπουλος ήταν τα προηγούμενα χρόνια μέλος της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας και φαίνεται πως προκρίθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ένας από τους στενούς συνεργάτες του, στον οποίο εμπιστεύεται τον κρίσιμο τομέα της άμυνας πάνω ακριβώς σ’ ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο εξελίξεων και αποφάσεων για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Ο νέος υφυπουργός, προερχόμενος από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων που διατέλεσε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδης Στεφανής γνωρίζει τα θέματα του Στρατού Ξηράς πολύ καλά. Ο ίδιος εξέφραζε αντιρρήσεις ανοιχτά για την νέα δομή δυνάμεων, ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αναζητούσε τους τρόπους με τους οποίους στρατόπεδα άνευ ουσίας να μειωθούν. Τώρα ίσως έχει αυτή την χρυσή ευκαιρία.

Ως πολιτικός αναλόγως του χαρτοφυλακίου που θα του δοθεί, καλείται και ο ίδιος ν’ αποδείξει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως δικαιώνεται γι’ αυτή του την επιλογή, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη σημαία για σαράντα χρόνια.

Φωτογραφία, πηγή Hellas Journal

Οι ανοιχτές πληγές που πρέπει να επουλωθούν

Η περιβόητη αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα καυτό θέμα που όπως λένε και ανώτατες στρατιωτικές πηγές, τα πάντα είναι έτοιμα, υπογεγραμμένα και πρέπει να προχωρήσουν ώστε να προλάβουν τα επιτελεία τις απαιτούμενες αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι στο άμεσο μέλλον έχουμε Νατοϊκή αξιολόγηση και για να περάσει η Ελλάδα από αυτή, οι αλλαγές δεν είναι λίγες. Για την αναδιοργάνωση απαιτείται και ΚΥΣΕΑ για να προχωρήσει, κάτι που δεν υπολογίζεται να γίνει άμεσα.

  • Ανάμεσα στην αναδιοργάνωση να θυμίσουμε πως είναι και η μεταφορά της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από τον Βόλο στον Αυλώνα. Ήδη έχουν δαπανηθεί πολύτιμοι πόροι για την κατασκευή του νέου στρατοπέδου στην περιοχή της Βοιωτίας όπως επίσης και στο ναυτικό οχυρό του Σκαραμαγκά που ένα από τα τάγματα της Ταξιαρχίας θα βρίσκεται μόνιμα εκεί, δίπλα στα αρματαγωγά. «Υβριδικές» λύσεις που προτείνονται ήδη από το ΓΕΣ ώστε ν’ αποφευχθεί η μετεγκατάσταση, κανείς δεν ξέρει αν θα εισακουστούν.
  • Να θυμίσουμε πως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης πάγωσε με απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη πριν τις εκλογές για την Ευρωβουλή και την αυτοδιοίκηση. Οι πληροφορίες έλεγαν πως ο κος Αποστολάκης δέχτηκε ισχυρές πιέσεις ακόμη και από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κος. Αποστολάκης την τελευταία φορά που τοποθετήθηκε για το θέμα αυτό, παραδέχτηκε ευθέως πως ήταν μια λανθασμένη απόφαση, το πάγωμα της μετεγκατάστασης και πως πρέπει να γίνει, κάτι βεβαίως που μετακυλύει το «πρόβλημα» στην επόμενη κυβέρνηση και τον επόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας. Βέβαια οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων είχαν συμμαχήσει ώστε να ικανοποιήσουν το αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
  • Ο νέος υπουργός και υφυπουργός (αν και ο κος. Στεφανής κι εδώ είχε αντιρρήσεις στηριζόμενος στα οικονομικά δεδομένα γι’ αυτή τη μετακίνηση) καλούνται να αποφασίσουν ποιο θα είναι τελικά το μέλλον της Ταξιαρχίας. Επιχειρησιακά εκεί που βρίσκεται, μέχρι να φτάσει στα αρματαγωγά ή να φτάσουν τα πλοία στον Βόλο, χάνεται ιδιαίτερα πολύτιμος χρόνος υψηλής επιχειρησιακής αξίας.

Επιπλέον το νέο υπουργικό σχήμα φυσικά και καλείται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης να πάρει αποφάσεις για στρατόπεδα που βρίσκονται ανά την επικράτεια χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επιχειρησιακή αξία. Ανώτατες πηγές έλεγαν πως όποια απόφαση παρθεί πρέπει να γίνει άμεσα το λιγότερο μέσα στην διετία της νέας κυβέρνησης κι αυτό διότι στη συνέχεια πάντα κερδίζει η τοπική κοινωνία και οι ψήφοι για τις επόμενες εκλογές, αν και είναι μακριά.

  • Σε εξοπλιστικό επίπεδο, υπουργός, υφυπουργός και επιτελεία μαζί με την Γενική Διεύθυνση εξοπλισμών που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, πρέπει να δουν με ταχύς ρυθμούς πρώτα απ’ όλα το θέμα της επόμενης φρεγάτας για το Πολεμικό Ναυτικό, όπως κι άλλα προγράμματα για μικρότερα πλοία είτε αναβάθμισης είτε ανανέωσης. Το θέμα των ναυπηγείων φυσικά να παραμένει καυτό, όπως και των πυραυλακάτων που ακόμη δεν έχουν αποδοθεί στο ΠΝ.
  • Το πρόγραμμα των μαχητικών F-16 και η μετατροπή τους στο επίπεδο viper, σύμφωνα με ανώτατες πηγές προερχόμενες από την Πολεμική Αεροπορία, έχει προχωρήσει ακριβώς όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο το αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι αυτό που μάλλον θ’ απασχολήσει τη νέα κυβέρνηση και το νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας διότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως έχουμε τον απρόβλεπτο νευρικό γείτονα. Άρα καλό θα ήταν να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα το πάγωμα των Τουρκικών F-35 για να κερδίσει χρόνο, αρχικά με την αναβάθμιση των επίγειων συστημάτων αλλά και τις διερευνητικές συζητήσεις για το πώς θα μπορέσει η χώρα να περάσει και στην αεροπορική 5η γενιά.

Αυτά είναι ορισμένα καυτά θέματα που απασχολούν τα επιτελεία και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, υπάρχουν κι άλλα, όπως το προσωπικό που ολοένα μεγαλώνει ηλικιακά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μια πολύ μεγάλη κουβέντα στην πρώτη του ομιλία δείχνοντας την πυγμή που οφείλει να έχει ένας ηγέτης:

Πως δεν θέλει “περίοδο χάριτος”, άρα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν θα πρέπει να υπάρχει εκείνο που λένε για τους νεοσύλλεκτους, «περίοδος προσαρμογής»….

Καλωσόρισμα του νέου πρωθυπουργού με παραβιάσεις από την Τουρκία και αερομαχίες