Ενώπιον του Κογκρέσου καταθέτει την Τετάρτη ο Μιούλερ: Ώρα αποφάσεων για Δημοκρατικούς

File Photo: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. EPA, Stefani Reynolds , POOL




Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων Τζέρι Νάντλερ δήλωσε χθες ότι το πόρισμα του Ρόμπερτ Μάλερ παρουσιάζει “πολύ ουσιαστικές αποδείξεις” ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι “ένοχος για σοβαρά εγκλήματα, αλλά και παραπτώματα” που ενδεχόμενα δικαιολογούν την παραπομπή του, μεταδίδει το CNN.

  • “Πρέπει να αφήσουμε τον Μάλερ…, να παρουσιάσει αυτά τα γεγονότα στον αμερικανικό λαό και μετά να δούμε πως θα κινηθούμε, καθώς πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην κυβέρνηση,” δήλωσε ο Νάντλερ στην εκπομπή “Fox News Sunday.”
  • Στην περίπτωση ενεργοποίησης των διαδικασιών παραπομπής του προέδρου Τραμπ, η επιτροπή του Νάντλερ θα ηγηθεί της όλης διαδικασίας.

Ο Μάλερ, πρώην ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα απαγγελίας κατηγοριών στην υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016 και πρώην διευθυντής του FBI θα καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου στις 24 Ιουλίου, μετά την κίνηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρήσουν στην έκδοση κλήτεσης για να παρουσιαστεί μεθαύριο ενώπιον του Κογκρέσου.

Πριν από τρεις μήνες, ο Μάλερ ολοκλήρωσε την σχεδόν διετή έρευνά του γύρω από την Ρωσία και το προεκλογικό περιβάλλον των εκλογών του 2016.

  • Οι Δημοκρατικοί παραμένουν ουσιαστικά διχασμένοι για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν με την επίσημη έναρξη μιας έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, ενώ η δημόσια κατάθεση του Μάλερ ενώπιον δύο επιτροπών του Κογκρέσου θα δώσει την ευκαιρία στο Δημοκρατικό Κόμμα να εμφανιστεί ενωμένο, αλλά και να λάβει αποφάσεις για το αν η διαδικασία παραπομπής θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ή όχι.

Περισσότεροι από 80 Δημοκρατικοί που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ζητήσει την έναρξη έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.

Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας, αλλά η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, αλλά και ο Νάντλερ έχουν μέχρι σήμερα αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις που έχουν δεχτεί για την έναρξη μιας τέτοιας έρευνας.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο ο Νάντλερ προσπαθεί να μεταπείσει την Πελόζι για την έναρξη μιας έρευνας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ δήλωσε χθες ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν διαβάσει το 448 σελίδων πόρισμα του Μάλερ.

Στην ίδια συνέντευξή του, στην εκπομπή του CBS “Face the Nation” ο Σιφ είπε ότι πόρισμα περιέχει “μία σειρά καταστροφικών γεγονότων,” υποστηρίζοντας ότι: “Τι είναι καλύτερο από την δημοσιοποίησή τους από τον άνθρωπο που έκανε την έρευνα…”

“Θέλουμε οι άνθρωποι να τα ακούσουν άμεσα από τον ίδιο,” πρόσθεσε ο Σιφ.

  • Ο Μάλερ είχε δηλώσει σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του τον Μάιο, ότι η έρευνά του δεν απάλλαξε τον Τραμπ από την παρακώλυση της δικαιοσύνης κι ότι η απαγγελία κατηγορίας στο πρόσωπο του προέδρου δεν ήταν μία επιλογή που θα μπορούσε να εξετάσει το γραφείο του.
  • “Εάν είχαμε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος ξεκάθαρα δεν διέπραξε κάποιο έγκλημα, θα το είχαμε δηλώσει,” είχε ξεκαθαρίσει ο Μάλερ. “Παρόλα αυτά, δεν κάναμε κάποια κρίση για το αν ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα,” είχε προσθέσει ο ίδιος στο σχόλιο του.

Η έρευνα του Μάλερ διερεύνησε επίσης το ενδεχόμενο σύμπραξης μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, ενώ εντόπισε ότι μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ γνώριζαν ότι θα επωφελούνταν από τις παράνομες ενέργειες της Μόσχας να επηρεάσει τις εκλογές, χωρίς ωστόσο να διαπράξουν κάποια εγκλήματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Μάλερ παρουσίασε κι έναν οδικό χάρτη για την εξέλιξη της έρευνας του, αλλά και για τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να έχει το Κογκρέσο, στον καταλογισμό ευθυνών στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο πώς “το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαιτεί μία διαδικασία διαφορετική” από το σύστημα της εγκληματολογικής δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών σε αξιωματούχους, δίνοντας μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η έρευνα του για την παρακώλυση της δικαιοσύνης κι αναφορικά με τον πρόεδρο Τραμπ, θα μπορούσε να συνεχιστεί από το Κογκρέσο.

Η σχετική διάταξη για την προεδρική παραπομπή στο Άρθρο 2 του Συντάγματος των ΗΠΑ προδιαγράφει την διαδικασία για την απομάκρυνση ενός προέδρου. Η διαδικασία αυτή αρχίζει με την διεξαγωγή ψηφοφορίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να παραπεμφθεί για προδοσία, δωροδοκία, αλλά και την διάπραξη άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Πομπέο ευχαρίστησε τον Μεξικανό ομόλογό του για την πρόοδο στην μεταναστευτική κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: