Εννοεί τις απειλές για νέα εισβολή ο Ερντογάν; Ταραξίας και αρνητής του Διεθνούς Δικαίου…

O Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 3ης επετείου του αποτυχημένου πραξικοπήματος. 15 Ιουλίου 2019. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Απειλώντας να εισβάλει στρατιωτικά σε ένα κυρίαρχο κράτος το οποίο τυγχάνει μάλιστα και κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης… Έτσι επέλεξε να «γιορτάσει» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.

Απειλώντας δηλαδή να επαναλάβει ένα έγκλημα το οποίο σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει, υπέρ ενός ψευδοκράτους τα δικαιώματα του οποίου κανείς δεν αναγνωρίζει, ωσάν ταραξίας ο ίδιος και αρνητής του διεθνούς δικαίου το οποίο παριστάνει ότι σέβεται.

Την ίδια ώρα, πίσω στα κατεχόμενα, εκτυλίσσονταν τα ετήσια πανηγύρια της ντροπής για την επέτειο της εισβολής, παρουσία φέτος και του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα ορίστηκε και επικεφαλής μιας νεοσυσταθείσας τουρκικής Αρχής… για τον καλύτερο συντονισμό των υποθέσεων μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Οκτάι υπέγραψε κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα και μια νέα συμφωνία οικονομικής συνεργασίας με τις «αρχές» του ψευδοκράτους, προαναγγέλλοντας παράλληλα και τη διάθεση οικονομικής βοήθειας από την Τουρκία ύψους 750 εκατ. τουρκικών λιρών (σχεδόν 120 εκατ. ευρώ), ενώ εγκαινίασε και ένα μουσείο στη μνήμη του ακροδεξιού Τούρκου εθνικιστή Αλπαρσλάν Τουρκές (ιδρυτή του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, MHP).

  • «Ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει, εάν υπάρξει ανάγκη, να κάνει ξανά το ίδιο βήμα που έκανε πριν 45 χρόνια», διακήρυξε ο Ερντογάν στο μήνυμά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, υπογραμμίζοντας μάλιστα με νόημα δύο πράγματα: ότι ο τουρκικός στρατός «δεν θεωρεί την Κύπρο καθόλου διαφορετική από τη δική του πατρίδα» και ότι «οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Μεγάλου Τουρκικού Έθνους (Büyük Türk Milletinin)».

Τα ίδια και από τον Τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, που δήλωσε το περασμένο Σάββατο από τα κατεχόμενα ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει τα συμφέροντα, τα δικά της και των Τουρκοκυπρίων».

Οι τουρκικές προκλήσεις, αν και ακραίες, δεν εκπλήσσουν υπό την έννοια ότι επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, από μια κατοχική δύναμη που επιλέγει να γιορτάζει την τουρκική εισβολή του 1974 ως «Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας».

Ειδικά φέτος ωστόσο, οι τουρκικές δηλώσεις θα πρέπει να ερμηνευτούν υπό το πρίσμα όσων εκτυλίσσονται στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Άγκυρα επιχειρεί να επεκτείνει και μάλιστα δια της ισχύος τα όρια των περιοχών που ελέγχει.

Για πρώτη φορά φέτος, η Τουρκία «γιορτάζει» την εισβολή όχι μόνο με στρατεύματα στα κατεχόμενα (όπου συνεχίζει να διατηρεί περί τους 40.000 στρατιώτες) αλλά και με δύο πλωτά γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ: το «Fatih» στα δυτικά και το «Yavuz» στα ανατολικά.

  • Προκειμένου να δικαιολογήσει μάλιστα τις ποιοτικά αλλά και ποσοτικά αναβαθμισμένες επεκτατικές κινήσεις της, η Άγκυρα διαμηνύει ότι έτσι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Συμπτωματικά», ακριβώς το ίδιο ισχυριζόταν και το 1974.

Και όταν βρεθεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο, τότε η Τουρκία σπεύδει να βρει «κάλυψη» πίσω από προσχηματικές (και νομιμοποιητικές της κατοχής) τουρκικές προτάσεις συνδιαχείρισης του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος όπως ήταν εκείνες που είχαν κάνει ο Ντερβίς Έρογλου το 2011 και ο Μουσταφά Ακιντζί προ εβδομάδων.

Το Κυπριακό, πάντως, επιστρέφει πια σε τροχιά… επανέναρξης διαπραγματεύσεων, στη σκιά και των ενεργειακών εξελίξεων. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να έχουν μια άτυπη συνάντηση μέσα στις επόμενες περίπου τρεις εβδομάδες, προκειμένου έτσι να ανοίξει ο δρόμος και για μια νέα άτυπη πενταμερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή των δύο κοινοτήτων, των τριών εγγυητριών δυνάμεων (που είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία) και με την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το πάνω σε μια ποια βάση θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει να συνεχίσει από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά με στόχο μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ), λαμβάνοντας ως βάση τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες (για Περιουσιακό, Εδαφικό, Ασφάλεια, Διακυβέρνηση κ.ά.) και τη σχετική πρόοδο που είχε σημειωθεί έως το καλοκαίρι του 2017.

Η τουρκική πλευρά, αντιθέτως, εμφανίζεται πλέον να προκρίνει και άλλα σχέδια: εκείνο της συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κύπρου πριν την όποια επίλυση του Κυπριακού με την Τουρκία σε ρόλο συνιδιοκτήτη, εγγυητή και συνδιαμορφωτή, εκείνο μιας ΔΔΟ αλλά τουρκικής εμπνεύσεως (με «πολιτική ισότητα», εκ περιτροπής προεδρία, βέτο στις υπουργικές αποφάσεις, παραμονή κατοχικών δυνάμεων, διαιώνιση τουρκικών εγγυήσεων κ.ά.), καθώς και εκείνο της συνομοσπονδίας/συνεταιρισμού (το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστημα, έστω επικοινωνιακά, ως νέα κεντρική επιλογή για την Τουρκία).

  • Αξίζει να σημειωθεί δε ότι η τουρκική πλευρά προωθεί πια τα όποια σχέδιά της, χρησιμοποιώντας ως εκβιαστικό χαρτί την παρουσία των δύο τουρκικών τρυπανιών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ανάγκη προόδου (ή τουλάχιστον μη-εμπλοκής) στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, μια «ανάγκη» την οποία «ακούν» με μεγάλο ενδιαφέρον πολλοί διεθνώς.

Όσο για τη στάση της Αθήνας, κρίνοντας από τη σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, για τα 45 χρόνια από τον Αττίλα, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα «συνεχιζόμενης παράνομης τουρκικής κατοχής», με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται μια τέτοια στάση και για το μέλλον, ειδικά στο θέμα της Ασφάλειας.

«Αναπόσπαστο στοιχείο της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος Εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων», σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Δένδιας, αγγίζοντας ένα θέμα-αγκάθι στο οποίο η Τουρκία έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη την οποία επιδιώκει παλαιόθεν να επιβάλει… πλέον όχι μόνο με στρατεύματα αλλά και με γεωτρύπανα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι Ευρωπαίοι ακόμα σκέφτονται τις …κυρώσεις, ενώ ο Ταγίπ στέλνει γεωτρύπανο στο σαλόνι μας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: