Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ




Δεν ήταν ακόμη σε θέση να προσδιορίσει τι ακριβώς θα συμβεί μετά τις επιστολές του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες η ειδική αντιπρόσωπός του, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ.

  • Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά την ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε πως πιστεύει ότι είναι ακόμα νωρίς. «Γνωρίζουμε ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να συναντηθούν και ελπίζω ότι θα συμβεί πολύ σύντομα. Είμαι βέβαιη ότι η κυρία Λουτ επίσης εξετάζει να επιστρέψει στο νησί στο πολύ εγγύς μέλλον, αλλά δεν έχει λεχθεί ακόμα τίποτε, εξ όσων γνωρίζω».

Η ενημέρωση των μελών του Σ.Α. διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες και όπως είπε η κυρία Σπέχαρ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ενημέρωσε τα μέλη για πρόσφατες εξελίξεις και τις δραστηριότητες των δύο ειρηνευτικών αποστολών επί τους εδάφους, την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Γραφείο Καλών Υπηρεσιών του Γ.Γ.. «Το Συμβούλιο ενδιαφέρεται και έχει εμπλοκή στο κυπριακό πρόβλημα», είπε η ειδική αντιπρόσωπος.

  • Τους ενημέρωσε για τα θετικά νέα της εφαρμογής ορισμένων ΜΟΕ, όπως η επίτευξη της πλήρους διασυνδεσιμότητας των δικτύων ηλεκτρικού ρεύματος και η πρόσφατη επίτευξη της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί, η οποία επέτρεψε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνα τους σε όλο το νησί για πρώτη φορά.

«Τόνισα επίσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι αυτά τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης όχι μόνο έχουν ένα πρακτικό και θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων, αλλά είναι επίσης εμβληματικά για το τι είναι ακόμα δυνατό όταν οι ηγέτες επιδεικνύουν την πολιτική βούληση που πρέπει».

Πρόσθεσε ότι παρά τις εξελίξεις αυτές, το Συμβούλιο συμμερίζεται την συνολική ανησυχία της όσον αφορά την έλλειψη συνομιλιών για διευθέτηση.

  • «Τους υπογράμμισα ότι τώρα περάσαμε τα δύο χρόνια από το κλείσιμο της Διάσκεψης για την Κύπρο και αυτό είναι σίγουρα θέμα ανησυχίας. Επίσης συμμερίστηκαν την ανησυχία μου για τις εντάσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτών πέραν των ακτών της Κύπρου. Και θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε για μια ακόμη φορά σοβαρές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και για την εξουδετέρωση των εντάσεων».

Ανέφερε ακόμη πως έδειξε με πολύ συγκεκριμένους τρόπους, πώς ο ρόλος της UNFICYP παραμένει κρίσιμος στο νησί για τη διατήρηση της κοινής σταθερότητας, ιδιαίτερα εντός και γύρω από τη νεκρή ζώνη.

  • «Κανείς δεν υποθέτει ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων θα είναι εύκολη υπόθεση. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία εκ μέρους του Συμβουλίου να δει τους ηγέτες και τα μέρη γενικά να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό και προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι η επιστροφή στις συνομιλίες εξακολουθεί να προσφέρει τις καλύτερες ευκαιρίες για μια διαρκή ειρήνη στην Κύπρο», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η οποία υπογράμμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές στην έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε ότι θέλει και τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις εποικοδομητικά, δημιουργικά και με την αναγκαία αίσθηση του επείγοντος.

Τέλος, είπε πως ευχαρίστησε το Συμβούλιο Ασφαλείας για την υποστήριξή του τόσο προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και προς τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, καθώς και την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις με επικεφαλής την Τζέιν Χολ Λουτ.

  • Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως οι προσπάθειες δεν έχουν αποτύχει αλλά συνεχίζονται και ότι ο Γ.Γ. ήταν αρκετά καθαρός στην έκθεσή του, ότι επιθυμεί η κυρία Λουτ να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της και πως αμφότερες οι πλευρές συνέχισαν την εμπλοκή μαζί της.

Τέλος, η κυρία Σπέχαρ είπε πως τα μέλη του Σ.Α. θέλουν να γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουμε, «το οποίο γενικά είναι στα χέρια των μερών».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Αμερικανικά έγγραφα: Πριν ακόμα από την εισβολή ο άθλιος Κίσιγκερ πρότεινε “διπλή ένωση”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: