Εν μέσω εικασιών για πρόωρες εκλογές ο Τζόνσον ανακοινώνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης

File Photo: Ο Μπόρις Τζόνσον. EPA, JESSICA TAYLOR




Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα τις προτεραιότητές του όσον αφορά την υγεία, την παιδεία και τις υποδομές σε ομιλία του στο Μάντσεστερ, στη βορειοδυτική Βρετανία, εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

  • Αφού έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει για το Brexit, ζητώντας από την ΕΕ μια νέα συμφωνία διαζυγίου, ο Μπόρις Τζόνσον που ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην εσωτερική του ατζέντα, δεσμευόμενος κυρίως χθες για την σαφή αύξηση των δυνάμεων της αστυνομίας, θύμα της δημοσιονομικής λιτότητας από τότε που ανέβηκαν οι Συντηρητικοί στην εξουσία το 2010.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι προετοιμάζεται να προκηρύξει εκλογές με την ελπίδα να διευρύνει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο, η οποία περιορίζεται τώρα σε μόνον δύο ψήφους, συμπεριλαμβανομένων των δέκα βουλευτών του συμμαχικού του μικρού υπερσυντηρητικού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ωστόσο χθες ότι αποκλείει τη διεξαγωγή εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι οι Βρετανοί έχουν κουραστεί να καλούνται στις κάλπες.

“Αυτό που θέλουν είναι να βγουν από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου”, την καταληκτική ημερομηνία που ορίστηκε έπειτα από δύο αναβολές του Brexit, το οποίο αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου. “Δεν θέλουν άλλη μια εκλογική διαδικασία, δεν θέλουν ένα δημοψήφισμα, δεν θέλουν νέες βουλευτικές εκλογές”, υπογράμμισε, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλέστηκε το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων AP.

  • Ωστόσο οι εκλογές μπορεί να προκύψουν αν οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησής του για να προσπαθήσουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία, κάτι το οποίο δεν αποκλείει ο Μπόρις Τζόνσον.

Την Πέμπτη, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας έκρινε “απαράδεκτη” τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ η Τερέζα Μέι, την οποία διαδέχθηκε, και ζήτησε ιδιαιτέρως “να εξαλειφθεί” το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία), διότι διαφορετικά η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Ωστόσο οι ηγέτες της ΕΕ επανέλαβαν ότι δεν θα ξανανοίξουν την συμφωνία διαζυγίου που συνήφθη τον Νοέμβριο.

  • Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι κατηγόρησε χθες Παρασκευή τον Τζόνσον ότι θέτει “εκ προθέσεως” το Ηνωμένο Βασίλειο σε “πορεία μετωπικής σύγκρουσης” με την ΕΕ.
  • Σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον θα “εκθέσει το όραμά του για την επανεξισορρόπηση της εξουσίας, της ανάπτυξης και της παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο”, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όταν ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2016, μερικές εβδομάδες μετά την ψήφο του 52% των Βρετανών υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι είχε επίσης δεσμευτεί να καταπολεμήσει τις “κατάφωρες αδικίες”. Ωστόσο η θητεία της υπέστη ανεπανόρθωτο πλήγμα από το ζήτημα του Brexit, το οποίο οδήγησε στην πτώση της, καθώς δεν κατάφερε να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας της με τις Βρυξέλλες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
ΣΜ

Πρεμιέρα διακοπών με όπερα για τη Μέρκελ: Ποιος Γερμανός πολιτικός προτιμά την Κρήτη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: