Ελλάδα, Κύπρος και Ομογένεια: Μία σημαντική γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Λάρισα. Φωτογραφία Ντ. Αυγούστής




Του ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Ήταν ένα όμορφο απόγευμα Σαββάτου, καταμεσής του Ιούνη, στη Λάρισα. Τα σχολεία έκλεισαν για τις θερινές διακοπές και οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι, ύστερα από μια κοπιαστική χρονιά αρχίζουν να σκέφτονται τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού.

Στην αυλή του 31ου Δημοτικού Σχολείου της συνοικίας του Αλκαζάρ όμως ακούγονται ακόμα χαρούμενες παιδικές φωνές. Και στην αίθουσα εκδηλώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη οι ετοιμασίες για μια ξεχωριστή εθνική εκδήλωση, μια εκδήλωση πραγματική μυσταγωγία, με τους μαθητές και τους δασκάλους να διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Παρακολουθώντας όλα αυτά που περιγράφονται πιο πάνω, δεν σας κρύβω που ένοιωσα μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη περηφάνια. Πρώτα απ’ όλα για το χαμόγελο και τη καλή διάθεση παιδιών και δασκάλων, που δεν μπορούσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους. Κι ύστερα για τη τιμή που μου έκαναν να είμαι ένας εκ των επίσημων καλεσμένων στην εκδήλωση και να απευθύνω χαιρετισμό.

  • Το 31ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας  έχτισε γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας με το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας που απέχει λίγα μόλις βήματα από την  πράσινη γραμμή, στην σκιά της κατοχικής σημαίας που είναι καρφωμένη στην καρδιά του Πενταδακτύλου. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, μια μεγάλη ομάδα παιδιών του Σχολείου υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχολικής χρονιάς, στα πλαίσια του Εκπαιδευτικού προγράμματος «ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ», σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αντωνίου Λευκωσίας και σε συνέχεια της παραγωγικής και εποικοδομητικής πορείας που άρχισε από την προηγούμενη σχολική χρονιά, κέρδισαν ξανά το 1ο βραβείο στην Κατηγορία «ΣΠΟΤ». Με θέμα, αυτό που όλοι ξεχάσαμε! Την τουρκική εισβολή, την κατοχή και τις συνέπειες της.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, «ΚΥΠΡΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ – ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ»: εκπαιδευτικές γέφυρες» συνδιοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να αποτελέσει εκπαιδευτική «γέφυρα» ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια και να ενδυναμώσει τη συνεργασία και την επικοινωνία ανάμεσα σε όλες τις μαθητικές κοινότητες του Ελληνισμού.

Τα σχολεία που συμμετέχουν καλούνται να υποβάλουν τις μαθητικές τους δημιουργίες και να διαγωνιστούν σε διάφορες κατηγορίες (εφημερίδα, ζωγραφιά, μουσική σύνθεση κ.λπ) με κοινό θέμα τον Ελληνισμό της Κύπρου και τα προβλήματά του, καθώς και γενικότερα τα προβλήματα – προοπτικές του Ελληνισμού, σε όποιο μέρος της γης και αν υπάρχει και αναπνέει. Φέτος συμμετείχαν 260 σχολεία (14.500  μαθητές) από Κύπρο, Ελλάδα και Ομογένεια.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω σίγουρα θα πείτε πως αξίζει ένα μεγάλο εύγε σε όλους αυτούς τους συντελεστές που επιτέλους ασχολήθηκαν σοβαρά με το εθνικό θέμα της Κύπρου. Δυστυχώς όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά! Όλοι οι παραπάνω φορείς, είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία! Επί της ουσίας δεν κάνουν τίποτε απολύτως! Οι προσπάθειες των δασκάλων και των παιδιών δεν έχουν την στήριξη, ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας ούτε της Ελλάδας. Εκτός από μεγάλα και παχιά λόγια, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ!!!! Κάποιες ενέργειες τους μάλιστα, σου δίνουν την εντύπωση πως τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί και να τους ενοχλούν….

  • Ελλάδα και Κύπρος αδιαφορούν προκλητικά για αυτές τις πρωτοβουλίες. Αθήνα και Λευκωσία (κυρίως η Λευκωσία) δεν ενίσχυσαν ποτέ οικονομικά αυτές τις σπουδαίες προσπάθειες των παιδιών! Ούτε ιδρώνει το αυτί τους στις διαρκείς εκκλήσεις να βοηθήσουν τους μαθητές της Ελλάδας να ταξιδέψουν στην Κύπρο για να αντικρίσουν από κοντά το πρόβλημα της κατοχής και μπολιαστούν με τα νάματα της κυπριακής Ρωμιοσύνης. Αλλά τι μπορούμε να περιμένουμε αλήθεια από ένα κράτος (το κράτος των Αθηνών) που δεν διδάσκει στα παιδιά του την ιστορία της κατοχής.

Το πρόγραμμα που μας παρουσίασαν τα παιδιά για την κατοχή και τις συνέπειες της εξαιρετικό! Δακρυσμένα μάτια διέκρινα όταν προβλήθηκε η μικρή ταινία παραγωγής Δημοτικού Σχολείου Λειβαδιών για τους αγνοούμενους μας. Δακρυσμένα μάτια αντίκρισα όταν μιλούσαν οι Κυρίες Παπακώστα και Πεττεμερίδου για την ιστορία μας την σύγχρονη και την παλαιότερη…

Θερμά Συγχαρητήρια αξίζουν στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας. Στους διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Αντωνίου και Λειβαδιών Κύπρου και του 31ου Δημοτικού σχολείου Λάρισας. Στις Κυρίες Νίκη Πεττεμερίδου, Μαρία Παπακώστα και στον κύριο Αθανάσιο Παπατζέλο … Στην κ. Μαρία Παπαδημητρίου, την κ. Όλγα Καραγιώργου και σε όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και κυρίως στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και φυσικά στους υπέροχους γονείς των παιδιών που τα στήριξαν από την αρχή μέχρι το τέλος της προσπάθειας τους.

Πως πρόεκυψε αυτή η πρωτοβουλία

«Τι ξέρετε για την Κύπρο», ήταν μια από τις ερωτήσεις που απηύθυναν οι εμπνευστές του Πανελλήνιου διαγωνισμού Εκπαιδευτικές Γέφυρες (πρωτεργάτης του οποίου είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος, ο κ. Ιωάννης Πούλιος), σε Ελλαδίτες μαθητές. Οι απαντήσεις απογοητευτικές.   Οι περισσότεροι γνώριζαν μόνο το χαλλούμι  και την Άννα Βίσσυ.

Δεν ήξεραν καν ότι στην Κύπρο μιλάμε ελληνικά, ότι η καρδιά μας κτυπάει ελληνικά και πως μερικά χρόνια πριν κάποιοι μαθητές χρειάστηκε να δώσουν και τη ζωή τους ακόμα για την Ελλάδα και την Ελευθερία! Σε μια μικρή έρευνα που διεξήχθη σε 14 σχολεία της Ελλάδας,  αρκετοί μαθητές δήλωσαν ότι η παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί είναι αποτέλεσμα φιλοξενίας ή πρόσκλησης, οι Κύπριοι είναι αραβικής, εβραϊκής ή τουρκικής καταγωγής, καθώς επίσης θεωρούν ότι το Κυπριακό πρόβλημα έχει λυθεί…. κι άλλα πολλά ευτράπελα που μόνο μεγάλη θλίψη προκαλούν….

*Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστής
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. 

Ο εχθρός δεν βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου: Ο εχθρός είναι στον Πενταδάκτυλο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: