Εκβιάζει η Άγκυρα: Αν η Λευκωσία δε δεχτεί τις προτάσεις Ακιντζί, συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις αν οι Ε/κ δεν αποδεχτούν τις προτάσεις Ακιντζί, λέει ο Τσαβούσογλου. Photo via Twitter, @cavusoglu




Η Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει την Κυριακή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει “αδειοδότητηση” από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».

  • Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου, πέρα από την επανάληψη των θέσεων της Άγκυρας που διατυπώθηκαν στην χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως εάν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκυπρίους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση”.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι “ Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης”.

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Reuters
14/07/2019

Η Άγκυρα θέλει μισά μισά τα κέρδη από την ΑΟΖ και έχει το θράσος να ζητά και έγκριση

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: