Εκτός φυλακής τα μέλη της 17Ν; Το ευνοϊκό «παράθυρο» νέου ΠΚ για κατ’ οίκον έκτιση ποινής

File Photo: Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εξέρχεται από τις φυλακές Κορυδαλλού, με διήμερη άδεια, υπό τη συνοδεία της συνηγόρου του Ιωάννας Κούρτοβικ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Από κακούργημα σε πλημμέλημα μετατρέπεται το αδίκημα της στάσης κρατουμένων για το οποίο διώκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, με αποτέλεσμα να εναπόκειται τώρα στους δικαστές του Βόλου να αποφανθούν για το αίτημα του πολύ-ισοβίτη με βούλευμά τους την ερχόμενη Τετάρτη, με την εισαγγελέα να υποβάλλει εκ νέου πρόταση.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της λέει και πάλι όχι στην άδεια του «Λουκά» της 17Ν, κρίνοντας ότι με όσα λέει ο κρατούμενος προκαλεί σε διέγερση και πρόκληση πλημμελημάτων, καλεί σε συμπαράσταση και αλληλεγγύη, προκαλώντας έτσι «ερεθισμό των πνευμάτων των αλληλέγγυων».

Την ίδια ώρα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα τόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας όσο και οι άλλοι καταδικασθέντες ως μέλη της 17Ν, μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής τους με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Αυτή η δυνατότητα δίδεται μέσω του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει 16 «γεμάτα» χρόνια μέσα στη φυλακή. Τα αιτήματα υποβάλλονται και κρίνονται από το δικαστικό συμβούλιο.

  • Η διαφοροποίηση από την προηγούμενη διάταξη του Ποινικού Κώδικα είναι ότι ο νέος δίνει το πράσινο φως για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής και στους πολύ-ισοβίτες, ενώ με την προηγούμενη διάταξη η δυνατότητα δινόταν μόνο σε όσους είχαν καταδικαστεί σε μία φορά ισόβια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος τέσσερις φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Υπέκυψε στα τραύματά του ο οδηγός του ΙΧ που ενεπλάκη σε τροχαίο στην Κοιλάδα των Τεμπών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: