Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου, στην Ουάσιγκτον με πεζοναύτες. State Department photo by Ron Przysucha.

Ο Δένδιας θα συναντηθεί με τον Πομπέο και τον Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον: Σημαντικό ταξίδι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Έκτακτο ταξίδι αστραπή θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο και τον φιλέλληνα γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η επίσκεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή όπως έχουν διαμορφωθεί με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400, της Κύπρου και του Αιγαίου. Ο Έλληνας υπουργός θα παραβρεθεί και σε συνέδριο για τη θρησκεία που διοργανώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι Τη συνάντηση ζήτησε η αμερικανική πλευρά.

Ο κ. Δένδιας δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή προκειμένου να μεταβεί για 48 ώρες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

Η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης, 17ης Ιουλίου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον κ. Μενέντεζ ενώ ο Έλληνας υπουργός θα παραβρεθεί και σε εκδήλωση με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Η συνάντηση με τον κ. Πομπέο θα διαρκέσει μία ώρα και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Όπως γράψαμε και χθες:

Η Αμερική επιθυμεί άμεση συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με την Ελλάδα και ζητά να καθοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της στην Αθήνα, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Πομπέο. Η προηγούμενη συνάντηση στρατηγικής έγινε στην Ουάσιγκτον και της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι επαφές αυτές πρέπει να ιδωθούν μέσα από το φακό της υλοποίησης της στρατηγικής του Γουές Μίτσελ, με την οποία διαφωνούν μερικά ελληνικά και κυπριακά πολιτικά κόμματα και είναι ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τη στάση και του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης πια, καθότι ο σχεδιασμός για τη στενή σχέση με την Ουάσιγκτον ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, και συνέχισε τις επαφές με επιτυχία ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επανάληψη των τριμερών χωριστών συναντήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πιστεύουν στην Ουάσιγκτον ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις εξυπηρετούν τη νέα αμερικανική στρατηγική στη Μεσόγειο.

Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ -και το βασικό πρόβλημα ήταν ότι προεκλογικά δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Τώρα όμως βρίσκεται ενώπιον της πραγματικότητας (real thing) και πρέπει να πάρει αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα. Σίγουρα οι Αμερικανοί τον κατατάσσουν στους φιλοδυτικούς ηγέτες, που αναμένουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του.

Και στο Σκοπιανό; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Η πρόσκληση προς τον κ. Δένδια, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών από την ορκωμοσία του, δείχνει και κάτι άλλο: ότι ο κ. Πάιατ ασκεί μία καλή επιρροή στην Ουάσιγκτον και ότι η ελληνική διπλωματική αποστολή στην αμερικανική πρωτεύουσα, υπό τον πρέσβη Χάρη Λαλάκο έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ήταν οι επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Διότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον ότι μία κυβέρνηση, όπως ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, λάμβανε όλες τις αποφάσεις που ζητούσαν οι Αμερικανοί, αλλά την ίδια στιγμή επέτρεπε σε μία ομάδα, τον «Ρουβίκωνα», που έχει σχέση με το ριζοσπαστικό τμήμα του κυβερνώντος κόμματος, να κτυπά εναντίον ξένων πρεσβειών. Είναι και αυτό μία ελληνική ιδιομορφία, ή όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης, κομμάτι πλέον της ελληνικής κουλτούρας και της διαστροφής…

Το άνοιγμα Τραμπ και Πενς στον Μητσοτάκη και η νέα πολιτική μετά την παραλαβή των S-400

1 Comment on "Ο Δένδιας θα συναντηθεί με τον Πομπέο και τον Μενέντεζ στην Ουάσιγκτον: Σημαντικό ταξίδι"

  1. Σ. Αλειφαντής | July 15, 2019 at 11:42 AM | Reply

    Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που ενδιαφέρουν την ΕΛΛΑΔΑ και είναι απολύτως Διακριτά από τις στενές αμερικανικές επιδιώξεις ενίσχυσης του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή. Η καρδιά του σοβαρού προβλήματος στις Ελληνο-Αμερικανικές θέσεις είναι ακριβώς η λεγόμενη “πολιτική ΙΣΩΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ” που τηρούν οι ΗΠΑ στο Αιγαίο και στο Κυπριακό – μια πολιτική, αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, και μια πολιτική που ανέχεται και ενθαρρύνει τις αποσταθεροποιητικές προκλήσεις της Άγκυρας. Επομένως αυτό είναι το βασικό αίτημα είναι άρση επιτέλους αυτής της πολιτικής. Αλλά όσο βλέπουμε μια υπερδύναμη όπως οι ΗΠΑ να μην λαμβάνει τις κυρώσεις που έχει νομοθετήσει απέναντι στην Τουρκία, να διασύρεται διπλωματικά από τον Ταγίπ που στο κάτω-κάτω “εθνική πολιτική” ακολουθεί και η όλη συζήτηση στην Ουάσιγκτον γίνεται για το “απενεργοποίηση” (sic!) ή μη των S-400, πράγματι θα είναι έκπληξη να σταματήσει η πολιτική των λεγόμενων “ίσων αποστάσεων” που (ας θυμηθούμε) πόση αμερικανική πίεση ασκήθηκε σε Αθήνα και Λευκωσία για τους S-300 μόλις πριν 10 χρόνια!! Με δύο λόγια: Πρώτον, υπάρχει ανάγκη διπλωματικής αμερικανικής στήριξης στην ελληνική ΑΟΖ (ειδικά η αμερικανική επιρροή της οριοθέτησης με Αίγυπτο). Δεύτερον η διπλωματική στήριξη της επέκτασης χωρικών στα 10 μίλια στο Αιγαίο (ή και παντού) με παράλληλη επέκταση των 12 μιλίων εκτός Αιγαίου. Τρίτον, η προμήθεια προηγμένου αμερικανικού εξοπλισμού με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Τέταρτον, κοινές αμερικανο-κυπριακές ασκήσεις με την συμμετοχή Αιγύπτου-Ισραήλ με δέσμευση περιοχών όπου γίνονται οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις. Αυτά είναι θέματα καίριου ελληνικού εθνικού ενδιαφέροντος, διαφορετικά το όλο θέμα των διμερών σχέσεων καταλήγει να έχει αντικείμενο τον … “παροπλισμό” των αντιδράσεων της Αθήνας και Λευκωσίας. Η πολιτική πραγματικότητα δεν μπορεί να κρύβεται …

Leave a comment

Your email address will not be published.


*