Έφτασαν οι S-400 στην Τουρκία; Το τουρκικό NTV μεταδίδει άφιξη επί του αεροσκάφους Tu-154B-2…

Το τουρκικό κανάλι NTV αναφέρθηκε στα στοιχεία “μυστηριώδους πτήσης” αεροσκάφους τύπου Tu-154B-2 της Ρωσικής Αεροπορίας, από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Photo via NTV




Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι οι πρώτες αφίξεις του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας, ρωσικής κατασκευής S-400 Triumf, έφτασε στην Τουρκία, με τους Τούρκους να αψηφούν ευθέως τις αμερικανικές προειδοποιήσεις, γράφει η ιστοσελίδα Defence Point.

Η είδηση δεν μπορεί να θεωρηθεί, ωστόσο, επιβεβαιωμένη, καθώς το ρεπορτάζ του καναλιού στηρίζεται στα στοιχεία “μυστηριώδους πτήσης” αεροσκάφους τύπου Tu-154B-2 της Ρωσικής Αεροπορίας, από τη Ρωσία προς την Τουρκία, το οποίο φέρεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου, να μεταφέρει τμήματα συστήματος S-400.

Το αεροσκάφος φέρεται να προσγειώθηκε – ή να κινήθηκε προς – το αεροδρόμιο της Μαλάτιας (σ.σ. Erhaç) στην Τουρκία, για να αλλάξει πορεία στη συνέχεια και να προσγειωθεί στην Άγκυρα.

Περιττεύει ενδεχομένως να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά του τι θα συμβεί σε περίπτωση επιβεβαίωσης της έλευσης των S-400 στην Τουρκία, πάντα σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επειδή όμως πολλά έχουν δει τα μάτια μας, ακόμα και η “στροφή” του αεροσκάφους από την Μαλάτια προς την Άγκυρα, θα μπορούσε να είναι μέρος του σχεδιασμού του επιτελείου του Ερντογάν, με στόχο να παραλάβει τους S-400, αλλά να αποφύγει την άμεση επιβολή σκληρών οικονομικών – και όχι μόνο – κυρώσεων, που θα μπορούσαν να “γονατίσουν” την τουρκική οικονομία, σε μια πολύ κρίσιμη χρονική συγκυρία.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί, ότι ακόμα κι αν παραληφθούν οι S-400, οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν αυτόματα από τη στιγμή που δεν προχωρήσει η ανάπτυξή τους σε κάποια αεροπορική βάση. Αυτό βέβαια μπορεί να αποτελεί απλώς ευσεβή πόθο της τουρκικής ηγεσίας, με βάση την – ορθή – πεποίθηση, ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν διάρρηξη των δεσμών με την Άγκυρα.

Ο Πομπέο επιμένει σε κυρώσεις στην Τουρκία: Νέα προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αυτό θεωρητικά θα ενδυνάμωνε τον Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας, αποκαθιστώντας τα “αντιστασιακά” του διαπιστευτήρια, τουλάχιστον στο μισό – κατά προσέγγιση – του τουρκικού πληθυσμού, το οποίο έχει σαφή αντιαμερικανικά χαρακτηριστικά.

Ο άλλος λόγος, ο σοβαρότερος από γεωστρατηγικής απόψεως, θα ήταν η αποτροπή της οριστικοποίησης του “διαζυγίου” ανάμεσα στη Δύση και την Τουρκία, οδηγώντας αναπόφευκτα την Άγκυρα στη “στοργική αγκαλιά” του Κρεμλίνου. Οπότε, έστω και αυτή η ερμαφρόδιτη κατάσταση, θεωρείται από κάποιους, βραχυπρόθεσμα, ως βέλτιστη επιλογή, αφού κερδίζει χρόνο. Αυτή δείχνει να είναι η κοινή επιδίωξη Τούρκων και Αμερικανών.

Ωστόσο, αυτό που οφείλει να αντιληφθεί πρωτίστως το αμερικανικό Πεντάγωνο, είναι ότι και στα κουτιά να μείνουν οι S-400 το πρόβλημα “συγκατοίκησής” τους με το μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ F-35 Lightning II της Lockheed Martin δεν επιλύεται, αφού σε κάποια συγκυρία στο μέλλον, με οποιαδήποτε δικαιολογία, εάν προχωρήσει η παραλαβή των F-35 τα δυο συστήματα θα συνυπάρξουν…

Θα πρέπει αν τονιστεί επίσης, ότι το ενδεχόμενο μη παραλαβής των F-35, ασχέτως διακηρύξεων, ποσώς αποτελεί προτεραιότητα νούμερο ένα για την Τουρκία, αφού το πραγματικά κεντρικό ζήτημα είναι οι επιπτώσεις ενδεχόμενων κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Μόνο αυτό μπορεί να “πονέσει” την Τουρκία, μόνο αυτό μπορεί να της ασκήσει πραγματική πίεση.

Αυτό επείγει να αποτραπεί, αφού προς το παρόν και για αρκετά ακόμη χρόνια, οι Τούρκοι μπορούν να πορευθούν με τον υπάρχοντα αεροπορικό στόλο. Ενδεχόμενη κατάρρευση της τουρκικής λίρας μπορεί να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση στην Τουρκία και να επισπεύσει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα που εμφανώς βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, με αντικειμενικό σκοπό τον “συνετισμό” της Τουρκίας και την επιστροφή της στο δυτικό “μαντρί”…

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην ιστοσελίδα μας HELLAS JOURNAL ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ακόμα την άφιξη του ρωσικού συστήματος στην Τουρκία.

Ο υπερφίαλος Ερντογάν απειλεί με χρήση των S-400: Θέλει όμως και τους Patriot από ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: