Δισεκατομμυριούχοι “ολιγάρχες” στηρίζουν τους εθνικιστές: Από τον Τραμπ στον Μπόρις…

File Photo: Διαδηλωτής ντυμένος …Μπόρις Τζόνσον έξω από τη βρετανική Βουλή στο Λονδίνο. ΕPA, VICKIE FLORES




Οι εθνικιστές κερδίζουν έδαφος, υποστηριζόμενοι από δισεκατομμυριούχους «ολιγάρχες», σε μία περίοδο όπου οι θεσμοί και η δημοκρατική εποπτεία, καταρρέουν, γράφει ο George Monbiot στην εφημερίδα TheGuardian.

Σημειώνει:

Η πολιτική σκηνή σήμερα είναι γεμάτη από αδίστακτους επιδειξιομανείς πολιτικούς, ενώ εκλείπουν οι άλλοτε τεχνοκράτες, και αυτό γιατί η φύση του καπιταλισμού έχει αλλάξει. Πλέον οι περιουσίες δεν αποκτώνται μέσω υψηλής επιχειρηματικής ικανότητας, αλλά μέσω κληρονομιάς, μονοπωλίου και κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.

Πρόκειται για μία «ολιγαρχική εξουσία» η οποία στοχεύει στην αποδόμηση της «δημόσιας διοίκησης» και εκμεταλλεύεται οποιαδήποτε ευκαιρία ώστε να επεκταθεί ο πλούτος κα η εξουσία αυτών που την ασκούν. Τα οικονομικά τους συμφέροντά εξυπηρετούνται μέσω φορολογικών παραδείσων, και παραδόξως προωθούνται από εθνικιστές και τοπικιστές. Κατ’ επέκταση, το κράτος αποτελεί γι αυτούς πηγή πλούτου και μέσο επιβολής φόρων.

Μόνος τρόπος διαφυγής από το πλέγμα της εξουσίας των ολιγαρχών είναι η κυβερνητική παρέμβαση μέσω της φορολογίας. Οι ολιγάρχες, βέβαια, αποτρέπουν με τον τρόπο τους τις τολμηρές κυβερνητικές πολιτικές. Ωστόσο, γνωρίζοντας το στόχο και το μέγεθος της πρόκλησης, μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Τίτλος του κειμένου: From Trump to Johnson, nationalists are on the rise – backed by billionaire oligarchs

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου: Οι συνεδριάσεις στη Βουλή είναι παρελθόν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: