Διαβήματα Λευκωσίας σε Ηνωμένη Έθνη και ΕΕ για τουρκικούς σχεδιασμούς στην Αμμόχωστο

File Photo: Άποψη της κατεχόμενης Αμμοχώστου – ΚΥΠΕ




Οι σχεδιασμοί που γίνονται από τα κατεχόμενα για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι απολύτως αντίθετοι με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και προβαίνει σε διαβήματα κυρίως προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και προς την ΕΕ και άλλες κατευθύνσεις, για να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

  • Ερωτηθείς σε σχέση με τις χθεσινές δηλώσεις του παράνομου ψευτο- «πρωθυπουργού» Ερσίν Τατάρ για το θέμα της Αμμοχώστου και εάν υπάρχει κινητικότητα για αποτροπή επικίνδυνων τετελεσμένων, ο κ. Προδρόμου απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως πέραν της επιστολής που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη προβεί και προβαίνει σε διαβήματα κυρίως προς τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και προς την ΕΕ και άλλες κατευθύνσεις.

“Εξάλλου τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν ότι παραβιάζονται κατάφωρα και συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στην ίδια τη διαδικασία της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, και συγκεκριμένα στον σχετικό χάρτη με τις εδαφικές προτάσεις που κατέθεσε η τ/κ πλευρά”, επεσήμανε.

  • Αναφερόμενος στην επιστολή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε πρόσφατα στον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Προδρόμου είπε πως σε αυτήν ο Πρόεδρος “διευκρινίζει και υπογραμμίζει, εκτός των άλλων, ότι η τουρκική πλευρά αντί να προχωρήσει με ΜΟΕ, όπως είναι και η προτροπή του ΓΓ των ΗΕ – και υπάρχει προς τούτο η σχετική γραπτή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στην τ/κ πλευρά – προχωρά εντάσσοντας αυτή την απειλή σχετικά με την Αμμόχωστο στο σχέδιο Β’, το οποίο είχε προαναγγείλει, και για το οποίο ο Πρόεδρος από καιρό είχε απευθυνθεί επίσης στα ΗΕ, και φαίνεται ότι (η τουρκική πλευρά) προσπαθεί να το εφαρμόσει”.

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως “η κυβέρνηση προβαίνει σε όλα εκείνα τα διαβήματα για να αποτρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς. Προκειμένου να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από την επισήμανση και καταγγελία προς τα ΗΕ για μια ακόμα φορά έχει εκφράσει την απόλυτη ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση ζητά από τα ΗΕ να δράσουν, εφόσον έχουμε ήδη την πρωτοβουλία που ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει αναλάβει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

  • Κληθείς να πει αν υπάρχει τρόπος η Κυπριακή Δημοκρατία να κινητοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, κάνοντας απευθείας καταγγελία στα πέντε μόνιμα μέλη του, ο κ. Προδρόμου είπε πως η κυβέρνηση, “δηλαδή ο Υπουργός Εξωτερικών, η διπλωματική υπηρεσία, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στα ΗΕ, προβαίνουν σε εκείνα τα διαβήματα, τα οποία είναι κατάλληλα προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Ερωτηθείς αν αναμένουν ότι θα υπάρξει αναφορά στο θέμα αυτό στην επικείμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ο κ. Προδρόμου είπε πως θα περιμένουν να δουν το προσχέδιο της έκθεσης όταν αυτό δημοσιευτεί.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως θα επαναπρογραμματιστεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/07/2019

 

Ένταση πολιτικών και διπλωματικών πιέσεων από τη Λευκωσία για το Γιαβούζ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: