Διάσκεψη για δυνατούς λύτες: Η Τουρκία θα επιμένει σε συνομοσπονδία-διχοτόμηση

File Photo: Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Fuat Oktay (Δ) με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. EPA, ANDREAS MANOLI




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Κυπριακό θα επιδιωχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, που αναμένεται χρονικά να συγκληθεί σε επίπεδο τεχνοκρατών το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Άγκυρα θα επιμείνει στο μοντέλο της συνομοσπονδίας, θέτοντας ως εναλλακτική επιλογή τα δυο κράτη. Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, η τουρκική διπλωματία προετοιμάζεται για τις «νέες ιδέες» στο Κυπριακό ενώ θα επιχειρήσει να επιβάλει στην ατζέντα και το ζήτημα του φυσικού αερίου, στα πλαίσια της προσπάθειας για… αποκλιμάκωση.

  • Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως με τις κινήσεις τους αυτές η μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται στο παρελθόν να έχει συζητήσει τα σενάρια αυτά τόσο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Κουντρέτ Οζερσάι.

Η άτυπη Πενταμερής, που θα ακολουθήσει συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί, χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας καθώς από το αποτέλεσμα της θα εξαρτηθεί η συνέχεια. Την ίδια ώρα είναι σαφές πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προφανώς και το ίδιο θα ζητήσει και η Τουρκία, εάν και εφόσον αποδεκτεί την κυπριακή εισήγηση. Να παγώσει, δηλαδή, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θεωρηθεί ως μια win-win κατάσταση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύει. Και τούτο επειδή θα είναι στην πραγματικότητα εξίσωση ενός προγράμματος που έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται από ένα κυρίαρχο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις επιδρομικές επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

  • Και καυγάς για την πρόταση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή της τουρκικής πρότασης για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου προκάλεσε καυγάδες στα κατεχόμενα.  Η Άγκυρα αποφάσισε να κατατεθεί η πρόταση από τον Ακιντζί.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή  του Οζερσάι, ο οποίος και απευθύνθηκε προς την Άγκυρα διαμαρτυρόμενος. Η επιλογή να είναι ο Ακιντζί ο αγγελιαφόρος ήταν περισσότερο θέμα τακτικής. Προτίμησαν τον «συναινετικό» Ακιντζί από τον ακραίο Οζερσάι.

45 χρόνια μετά: ‘Όταν η ήττα έγινε ιδεολογία, χάθηκε και το «δίκαιο είναι με το μέρος μας»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: