Δεν υπάρχουν πλέον λόγια: Οι άθλιοι θέλουν να νοικιάζουν τα Βαρώσια στους νόμιμους κατόχους τους

File Photo: Ο παράνομος ψευτο-υπουργός του κατοχικού καθεστώτος,Κουντρέτ Οζερσάι. Photo via Facebook, Kudret Özersay




Έξι μήνες με ένα χρόνο θα διαρκέσουν οι εργασίες καταγραφής των περιουσιών στα Βαρώσια δήλωσε στη Γενί Σαφάκ ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Φατίχ Μπεντέρ, αναφέροντας ότι έχουν ήδη αποφασίσει ποια γη θεωρούν δική τους και πως τώρα ερευνούν ποια κτίρια υπάρχουν στη γη αυτή και ποια είναι η κατάσταση υποδομής τους. Όπως είπε, θα μπορεί ένας Ε/κ που είχε επενδύσει στην γη εκείνη να την ενοικιάσει.

  • Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ ισχυρίστηκε πως τους τίτλους ιδιοκτησίας που έδειχναν ότι οι γη ανήκε στα βακούφια τους είχαν βρει τυχαία σε ένα κτίριο στα Βαρώσια το 1990, ενώ ισχυρίστηκε ακόμη ότι υπάρχει έγγραφο που αποδεικνύει ότι οι Βρετανοί δεν είχαν δώσει 1.5 εκατομμύρια στερλίνες αγοράζοντας τις περιουσίες των βακουφίων αλλά για την επιδιόρθωση τους. Από την άλλη ο καθηγητής Ατά Ατούν υποστηρίζει ότι οι Ε/κ κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας πλαστογράφησαν τίτλους ιδιοκτησίας από τα Βαρώσια μέχρι και τη Λάρνακα.

Συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ με τίτλο “Ο τίτλος ιδιοκτησίας των Βαρωσίων είναι δικός μας”, γράφει ότι η Άγκυρα και το ψευδοκράτος έχουν στα χέρια τους τους τίτλους ιδιοκτησία των Βαρωσίων, υποστηρίζοντας ότι κατά την οθωμανική περίοδο τα Βαρώσια ανήκαν πλήρως στα βακούφια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ομάδα ειδικών μελέτησαν ένα ένα τους τίτλους ιδιοκτησίας και πως με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να ακουμπήσει κανείς τις περιουσίες των βακουφίων.

“Βρέθηκαν τυχαία τα μητρώα”
———–
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το 2009 έφτασε από την Τουρκία στα κατεχόμενα μια ομάδα ειδικών, οι οποίοι γνωρίζουν οθωμανικά και μελέτησαν όλους τους τίτλους ιδιοκτησίας από το 1571 μέχρι το 1974. Συγκεκριμένα, μελέτησαν 2.443 βιβλία μητρώου, 13 χιλιάδες φακέλους και 8 εκατομμύρια έγγραφα. Από αυτή την έρευνα προέκυψαν 20 εκατομμύρια δεδομένα τα οποία μετέτρεψαν σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον 424 χιλιάδες έγγραφα και χιλιάδες φωτογραφίες αποθηκεύτηκαν σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να μην καταστραφούν.

  • Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία έδωσαν στην τουρκική εφημερίδα ο γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ Ιμπραχίμ Φατίχ Μπεντέρ και ο τότε σύμβουλος του Ραούφ Ντενκτάς καθηγητής Ατά Ατούν, στο πλαίσιο εκείνης της έρευνας ξεκίνησαν οι εργασίες καταγραφής στα Βαρώσια.
    Ο Ιμπραχίμ Φατίχ Μπεντέρ ανέφερε ότι σύμφωνα με τις εργασίες το μεγαλύτερο μέρος των Βαρωσίων είναι περιουσία των Βακουφίων.

“Γνωρίζουμε ότι η κλειστή πόλη των Βαρωσίων ανήκει σε τρία Βακούφια. Τα μητρώα είναι στα χέρια μας, είναι το Βακούφι Λαλά Μουσταφά Πασά, το Βακούφι Αμπτουλάχ Πασά και το Βακούφι Μπιλάλ Αγά. Μετά την ΄ειρηνική επιχείρηση΄ (εισβολή 1974) η είσοδος στα Βαρώσια ήταν περιορισμένη. Τη δεκαετία του 1990 βρέθηκαν τυχαία σε ένα κτίριο τα μητρώα των Βαρωσίων. Αυτά τα έγγραφα ήθελαν να τα φυγαδεύσουν οι Ε/κ αλλά συνελήφθηκαν. Όλα αυτά τα έγγραφα υποβλήθηκαν στο δικαστήριο και αποφασίστηκε ότι είναι περιουσία Βακουφίων”, ισχυρίστηκε με δηλώσεις στην εφημερίδα ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ.

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Φατίχ Μπεντέρ οι εργασίες καταγραφής πραγματοποιούνται επί των τίτλων ιδιοκτησίας που οι ίδιοι κατέθεσαν, αναφέροντας πως “αν η εργασία γίνει με γρήγορους ρυθμούς η καταγραφή θα διαρκέσει έξι μήνες με ένα χρόνο”. “Γνωρίζουμε ποια γη είναι δική μας αλλά υπάρχουν θέματα, όπως η έρευνα των κτιρίων στη γη αυτή και κατάσταση υποδομής. Πρόκειται για μας περιοχή κλειστή για 45 χρόνια που έχει καταστραφεί. Μετά το τέλος αυτών των εργασιών εάν υπάρξει αγορά υπηρεσιών από μεγάλες εταιρείες με επιτάχυνση διαδικασιών μπορούν τα Βαρώσια να επιστρέψουν στις παλιές τους μέρες”, υποστήριξε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ.

“Δυνατότητα ενοικίασης στους Ε/κ”
———-
Ο Μπεντέρ είπε πως θα υπάρχει η δυνατότητα ενοικίασης της γης των Βαρωσίων σε Ε/κ που είχαν επενδύσει εκεί. “Στην περίπτωση που ένας Ε/κ έρθει και πει ‘εγώ είχαν ξενοδοχείο εκεί και αποδέχομαι ότι είναι γη βακουφίου. Είμαι έτοιμος να υπογράψω συμβόλαιο ενοικίασης’ τότε θα του πούμε εντάξει, υπόγραψε το συμβόλαιο και θα σου δώσουμε το κτίριο για το οποίο επένδυσες έναντι ενοικίου”, ανέφερε.

  • Ο Γενικός Διευθυντής του ΕΒΚΑΦ υποστηρίζει ότι “είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός της ε/κ πλευράς ότι η περιοχή εκείνη είχε αγοραστεί από τους Βρετανούς έναντι 1,5 εκατομμυρίων στερλινών”. “Την περίοδο που οι περιουσίες των βακουφίων διοικούνταν από τους Βρετανούς, το κόστος των ενοικίων αποφασιζόταν από τους Βρετανούς. Για χρόνια η βρετανική διοίκηση διατηρούσε πολύ χαμηλά τα ενοίκια.

Επειδή η βρετανική διοίκηση διατηρούσε τα ενοίκια χαμηλά τα έσοδα ήταν ανεπαρκή και οι τουρκικές περιοχές παραμελήθηκαν. Για να διορθωθούν οι ζημιές των κτιρίων των οποίων τα έσοδα ήταν χαμηλά λόγω λάθους των Βρετανών οι οποίοι αποδέχτηκαν το λάθος τους, έδωσαν στην τουρκική διοίκηση 1,5 εκατομμύρια στερλίνες. Για το εν λόγω κείμενο που υπογράφηκε γίνεται αναφορά στη συμφωνία Appendix U του 1960 και αναφέρεται στο έγγραφο γατί δόθηκαν αυτά τα χρήματα. Η λάθος αντίληψη που επικρατεί στην κοινότητα είναι ότι τα χρήματα δόθηκαν για τις περιουσίες των βακουφίων που είχαν υφαρπαχθεί και ότι αυτές τις περιουσίες δεν μπορούμε να τις πάρουμε πίσω”, υποστήριξε.

“Οι Ε/κ πλαστογράφησαν τίτλους”
————-
Ο καθηγητής Ατά Ατούν υποστήριξε ότι “μετά που οι Βρετανοί άρπαξαν τον νησί γέμισαν τις δημόσιες υπηρεσίες με Ε/κ οι οποίοι άρχισαν να κάνουν πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας”. “Ειδικά αυτές οι πλαστογραφίες έγιναν για τα βακούφια του Αμπουλάχ Πασά και στου Λαλά Μουσταφά Πασά στα Βαρώσια και σε εδάφη που φτάνουν μέχρι τη Λάρνακα. Το 1915 οι Βρετανοί εξέδωσαν διατάγματα και σε πλήρη αντίθεση με τους κανονισμούς των βακουφίων επέτρεπαν σε εκείνους που χρησιμοποιούσαν τις περιουσίες βακουφίων να τις πουλήσουν.

Παρόλα αυτά τα βακούφια Λαλά Μουσταφά Πασά και Αμπτουλάχ Πασά στα Βαρώσια είναι Mülhak (ιερά). Δηλαδή τα Mülhak βακούφια είναι αυτά που είναι αφιερωμένα στον Αλλάχ, δεν μπορούν να πωληθούν ούτε να δωριστούν, και ούτε να γίνουν κάτι”, υποστήριξε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
30/07/2019

Προκαλεί ο Ντονμέζ: Θέμα της Τουρκίας η ανατολική Μεσόγειος, δεν παζαρεύουμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: