Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στο προσφυγικό δήλωσε ο Κουμουτσάκος

File photo: Από την επίσκεψη του Γιώργου Κουμουτσάκου στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων, στο Βαθύ Σάμου. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Samos Sat, Ζαβουδάκης
«Ως ένα από τα ζέοντα θέματα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση» ανέδειξε την αντιμετώπιση της διαχείρισης των προσφυγικών –μεταναστευτικών ροών ο πρωθυπουργός σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο μια σφαιρική στρατηγική μπορεί να αντιμετωπίσει τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο η στρατηγική αυτή αναπτύσσεται ταυτόχρονα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Στο εσωτερικό, όπως τονίζει, κάθε Δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να λαμβάνει υπόψιν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον σεβασμό και την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας.

«Διότι η υποτίμηση της ασφάλειας αποβαίνει τελικά εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως έχει αποδειχθεί από την κατάσταση στη Μόρια και το Βαθύ».

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα ενίσχυσης της επιτήρησης των συνόρων «με εντατικοποίηση των περιπολικών του λιμενικού σώματος και παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

Επίσης, «υπάρχει η βούληση για την υλοποίηση ενός στιβαρού και αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών» ενώ, θα επιδιωχθεί «η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια και θα ληφθούν μέτρα βελτίωσης της κατάστασης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ενίσχυσης του στελεχειακού τους δυναμικού».

Στο εξωτερικό η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, επιδιώκει την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία με την ΕΕ.

Ταυτόχρονα, «προωθούμε την ενίσχυση της περιφερειακής μεσογειακής συνεργασίας» ενώ, «ιδιαίτερη σημασία δίνουμε στις διμερείς συνεργασίες με έμφαση σε εκείνη με την Τουρκία ώστε να εφαρμόζεται αποτελεσματικά η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».

«Λύσεις μαγικές δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως βούληση, συγκεκριμένο σχέδιο και συνεκτική πολιτική που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται» καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Βολές ΚΚΕ κατά ΝΔ: Κλιμακώνει την ένταση στο προσφυγικό, συντηρεί κολαστήρια τύπου Μόρια

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal