Δεν θα γίνουμε «ασφαλής τρίτη χώρα» που θέλουν οι ΗΠΑ δήλωσε ο Μεξικανός πρόεδρος

File Photo: Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. EPA, Jose Mendez




Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg και μεταδόθηκε χθες, Δευτέρα, ότι η κυβέρνησή του δεν δέχθηκε και δεν θα μπορούσε να δεχθεί να μετατραπεί σε «ασφαλή τρίτη χώρα», όπως η Γουατεμάλα, που υπέγραψε μια εξαρχής αμφισβητούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ, εντός των ορίων των προσπαθειών να ανακοπούν οι ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο προς τη βορειοαμερικάνικη επικράτεια.

Ο Λόπες Ομπραδόρ επισήμανε στο Μπλούμπεργκ ότι ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο το πρόβλημα είναι να υπάρξει συνεργασία ώστε να έλθει οικονομική ανάπτυξη, κάτι για το οποίο, επέμεινε, καταβάλλει προσπάθειες η κυβέρνησή του.

«Δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση να γίνουμε ούτως καλούμενη ασφαλής τρίτη χώρα», ανέφερε ο μεξικανός πρόεδρος. «Δεν μπορούσαμε να δεσμευτούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος προσδιορισμός πρακτικά θα σήμαινε πως οι πρόσφυγες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους γι’ αυτό στις μεξικανικές αρχές και να περιμένουν στη μεξικανική επικράτεια καθ’ όλη τη διάρκεια επεξεργασίας των φακέλων τους από τα αμερικανικά ειδικά δικαστήρια τα οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πάνω από 164 υπερασπιστές του περιβάλλοντος δολοφονήθηκαν το 2018: Στοιχεία της Global Witness

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: