Δεν θα είναι επίτροπος της Ελλάδας ο Αντώνης Σαμαράς: Ποιος θα αντικαταστήσει τον Αβραμόπουλο

FILE PΗΟΤΟ: Ο αντιπρόεδρος για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Οριστικά, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα είναι ο επόμενος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν, παρά τις αρχικές σκέψεις που διατυπώθηκαν.

Στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργός με τον νυν, Κυριάκο Μητσοτάκη ο κ. Σαμαράς του ανακοίνωσε την οριστική του απόφαση, χωρίς όμως να γίνει γνωστό -προς το παρόν- αν υπήρξε συζήτηση για κάποια άλλη αξιοποίησή του.

Έτσι, φαβορί πλέον για τη θέση του επιτρόπου είναι ο 57χρονος, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημερινός εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Σχοινάς είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Έλληνας υπάλληλος της Κομισιόν, έχει μακρά διαδρομή και έχει εργασθεί στο πλάι πολλών επιτρόπων.

Εκτιμάται δε, λόγω της σχέσης που έχει τόσο με τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών όσο και με τους κορυφαίους παράγοντες όχι μόνο θα έχει ελπίδα να αποσπάσει ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο από αυτό της Μετανάστευσης που κατείχε για την Ελλάδα ο κ. Αβραμόπουλος αλλά και να έχει μια πετυχημένη θητεία.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς . Υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 2009 εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Το 2010, διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Είναι πτυχιούχος δημόσιας διοίκησης της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου και του Κολλεγίου της Ευρώπης 1985-1986.

Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και ηγήθηκε σε μια σειρά από ανώτερες θέσεις, μεταξύ άλλων και ως προϊστάμενος του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου, Μάρκου Κυπριανού, από το 2004 έως το 2007. Τον Απρίλιο του 2013 διορίστηκε Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων.

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: