Δεν επιθυμεί ένταση με Ιράν η Βρετανία: Δύσκολο με δύο συλλήψεις και 2ο πολεμικό στο Χορμούζ

File Photo: Το δεξαμενόπλοιο Grace 1 που συνελήφθη από το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό στο Γιβραλτάρ. EPA, A.CARRASCO RAGEL
Στην σύλληψη δύο ακόμα μελών του πληρώματος του ιρανικού τάνκερ Grace 1, το οποίο είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα στα Στενά του Γιβραλτάρ με την υποψία ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στην Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προχώρησε η αστυνομία του Γιβραλτάρ.

  • Η αστυνομία του Γιβραλτάρ επιβεβαίωσε την σύλληψη των δύο αξιωματικών του πλοίου, επισημαίνοντας ότι είναι Ινδοί στην καταγωγή. Χθες η αστυνομία είχε συλλάβει τον πλοίαρχο και τον πρώτο αξιωματικό του πλοίου, ενώ κατέσχεσε όλα τα έγγραφα του πλοίου και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το τάνκερ Grace 1, μήκους 330 μέτρων, υπό σημαία Παναμά, συνελήφθη στις 4 Ιουλίου ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των αρχών του Γιβραλτάρ και δύναμης Βρετανών πεζοναυτών που βρίσκονται στο έδαφος του. Τα 28 μέλη του πληρώματος είναι πολίτες της Ινδίας, του Πακιστάν και της Ουκρανίας.

  • Ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η σύλληψη του πλοίου έγινε ύστερα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της χαρακτήρισε την σύλληψη του πλοίου «πράξη πειρατείας».

 Δεύτερο πολεμικό πλοίο στον Κόλπο στέλνει η Βρετανία

  • Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την βρετανική κυβέρνηση και μια αμυντική πηγή, η Βρετανία θα αυξήσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στον Κόλπο επισπεύδοντας την ανάπτυξη ενός δεύτερου πολεμικού πλοίου, μέσα σ’ ένα πλαίσιο αυξανόμενης έντασης με την Τεχεράνη, αν και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ υπογράμμισε πως η Βρετανία δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την κατάσταση με το Ιράν.

Το αντιτορπιλικό HMS Duncan καταπλέει στον Κόλπο για να αντικαταστήσει τη φρεγάτα HMS Montrose, που βρίσκεται ήδη εκεί, ώστε να συνεχίσει να εγγυάται την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας» σ’ αυτή τη ζώνη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Η ανάπτυξη αυτή, η οποία ήταν προγραμματισμένη, επισπεύσθηκε, διευκρίνισε μια κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία τα δύο πλοία θα παραμείνουν αμφότερα παρόντα στην περιοχή για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

  • Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση έχουν ενταθεί αφότου η Βρετανία συνέλαβε ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στο Γιβραλτάρ και το Λονδίνο ανακοίνωσε πως το δεξαμενόπλοιο British Heritage, το οποίο διαχειρίζεται η πετρελαϊκή εταιρεία BP, προσεγγίσθηκε από ιρανικά σκάφη στο στενό του Χορμούζ ανάμεσα στο Ιράν και την αραβική χερσόνησο.

«Αντιδρούμε σ’ αυτό που συμβαίνει με μετρημένο και προσεκτικό τρόπο και είμαστε σαφείς έναντι του Ιράν ότι δεν επιδιώκουμε να κλιμακώσουμε την κατάσταση», δήλωσε ο Τζέρεμι Χαντ στο Sky News.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Στην αντεπίθεση η Βρετανία: Σε επιφυλακή για το Χορμούζ και σύλληψη δύο Ιρανών αξιωματικών

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal